Diferența dintre longevitate și îmbătrânire, explicată de specialiști. Iată ce trebui să știi

Chiar dacă par a avea sensuri similare, din punct de vedere medical între longevitate și bătrânețe există numeroase diferențe. Specialiștii au explicat la Medika TV care este diferența dintre longevitate și bătrânețe.

„Calea cea mai frumoasă a trecerii timpului este longevitatea. Longevitatea nu înseamnă boală.  Se referă la o persoană care trece prin viață, cu  anumite modificări funcționale, pe baza rezervelor funcționale. Corpul nostru are rezerve astfel încât poate să trăiască 80, 90 de ani fără probleme. Depinde cum exploatăm aceste rezerve. Altfel spus, longevitatea înseamnă o trecere a timpului pe baza rezervelor funcționale ale corpului, o scădere fiziologică a rezervelor funcționale” susține dr. Anca Mihalcea, medic specialist geriatrie-gerontologie.

În schimb, bătrânețea este asimilată problemelor fiziologice ale organismului și este o perioadă mai puțin plăcută din viața noastră.

„Îmbătrânirea însemnă deja boală, însemnă probleme. Când ai îmbătrânit ești apăsat de probleme. Longevivul are experiența trecerii timpului, are suficiente lucruri acumulate și nu-și pune problema că poate sau nu poate face ceva. Când consideri că ești bătrân deja te apasă și trăiești cu problema aceasta că ești fragil și neputincios” mai spune dr. Anca Mihalcea.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea