Din cauza numărului mare de tomografii făcute în pandemie, CT-ul de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara s-a defectat

Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Doctor Victor Babeș nu mai poate realiza investigații imagistice de tip CT persoanelor infectate cu SARS-CoV 2.

Anunțul a fost făcut chiar de reprezentanții spitalului, care anunță, printr-un comunicat de presă, că CT-ul cu ajutorul căruia se realizează investigațiile imagistice pentru depistarea gradului afectare a pacienților infectați cu noul coronavirus nu mai poate fi folosit.

Am atras atenția încă de la începutul lunii ianuarie că CT-ul, pe care l-am folosit la capacitate maximă în toată această perioadă, poate să cedeze în orice moment. De la lună la lună, numărul investigațiilor imagistice a crescut exponențial. Doar în ultimele șase luni am făcut aproape 10.000 de scanări unor pacienți infectați cu noul coronavirus. De peste 1000 de ori mai multe decât în perioada similară din 2019. Acestora li se adaugă alte câteva mii de investigații făcute pacienților cu alte afecțiuni pulmonare. Din păcate, de ce ne era frică nu am scăpat. Una dintre componentele esențiale ale aparatului s-a consumat si trebuie înlocuită. Este vorba de tubul de raze fără de care CT-ul nu poate funcționa”, a declarat dr. Diana Manolescu, director medical al Spitalului de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara, citată în comunicat.

Potrivit acesteia, intervenția pentru înlocuirea piesei defecte poate dura chiar și o săptămână, timp în care aparatul nu poate fi folosit.

Nu mai putem să îi evaluăm imagistic pe pacienții care vin în triaj. Și pe parcursul unei săptămâni, cât va dura cel mai probabil înlocuirea piesei, vorbim de câteva sute de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Am luat legătura cu Spitalul Județean Timișoara și cu Spitalul Municipal, două unități sanitare care au CT-uri funcționale, și le-am cerut să ne ajute, să își mobilizeze echipele să realizeze aceste investigații imagistice. Sunt convins că, așa cum am sărit și noi în ajutorul lor, când ne-au solicitat, o vor face și ei de data asta. Din păcate, ambulanțele care veneau pentru triaj la noi vor trebui acum să meargă la celelalte două unități sanitare din oraș, iar presiunea pe serviciile de urgență va crește foarte mult”, a spus și managerul unității sanitare, dr. Cristian Oancea.

Sursa citată mai arată că un memoriu a fost trimis de conducerea spitalului către Prefectura Timiș, cât Primăria Timișoara, Consiliul Județean Timiș și Direcția de Sănătate Publică Timiș.

“Încercăm încă o dată să convingem autoritățile locale și centrale că, în condițiile actuale, cu volumul de muncă pe care îl avem zilnic, cu un program de funcționare continua de 12 ore a aparatului, riscăm, după repararea lui, să intram, din nou, după câteva săptămâni, în colaps. De aceea, un al doilea aparat, un back-up, ar face ca investigațiile de natură imagistică să continue. Avem nevoie de un al doilea CT, așa cum au și celelalte două unități sanitare mari din oraș, și asta cu atât mai mult cu cât numărul de scanări făcute în ultimul an la Victor Babeș depășește cu mult ceea ce s-a realizat în cele doua spitale luate împreună în ceea ce privește pacienții COVID-19”, a mai spus dr. Diana Manolescu.

Computerul Tomograf de la Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara a fost cumpărat în 2018.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea