Directorul Agenției Naționale de Transplant, la Medika TV: „În 2023, s-au efectuat peste 300 de transplanturi în țara noastră”

Invitat în cadrul emisiunii „Sistemul Medikal”, difuzată la Medika TV, medicul chirurg Guenadiy Vatachi, directorul executiv interimar al Agenției Naționale de Transplant, a vorbit despre intervențiile care s-au desfășurat anul acesta în țara noastră. 

”Până în momentul de faţă s-au efectuat 303 transplanturi în România, în 2023, până astăzi, de la 80 de donatori în moarte cerebrală, restul sunt donatori vii. Este o cifră asemănătoare cu cea de anul trecut, ne-am cam stabilizat după pandemie. Cifrele în 2021 erau cam la jumătate. Acum este deja al doilea an în care avem un ritm, o inerţie care se  păstrează ceea ce e un lucru foarte îmbucurător”, a declarat Guenadiy Vatachki.

Mai mult decât atât, pentru a crește numărul de intervenții de transplant în rândul copiilor, la București a fost înființat un centru de transplant pentru copiii. „Este minunat că acest centru există, este primul lui an activ, s-a acreditat anul trecut în noiembrie, şi-a început activitatea în 2023, este vorba de o echipă mixtă de la Institutul Fundeni şi Spitalul G. Alexandrescu, operaţiile se fac acolo (…) Acest tip de transplant se făcea înainte la Fundeni, dar în urma directivelor europene şi alte aspecte, este o chestiune sensibilă deoarece terapia trebuie să fie dedicată pentru pediatrie şi atunci a fost nevoie de un centru dedicatpentru transplantul hepatic pediatric”, a precizat Guenadiy Vatachki.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes