„Doctor Medika” – Semnele corpului în cazul accidentului vascular. Doar o intervenție rapidă poate salva pacientul

Accidentul vascular cerebral este o afecțiune extrem de gravă, dar ale cărei efecte pot fi limitate dacă simptomele sunt recunoscute în timp optim. Orice minut contează pentru sănătatea pacientului, sunt de părere medicii. 

Invitat la emisiunea „Doctor Medika”, prof. dr. univ. Gheorghe Iana medic primar radiologie și imagistică medicală , a explicat cât de important este ca pacientul să fie adus la spital în cel mai scurt timp de la declanșarea simptomelor. „În fiecare oră care trece parenchimul cerebral se deteriorează. Cu cât intervenim mai repede, cu atât salvăm mai mult parenchim” a explicat dr Gheorghe Iana.

Simptomele pot fi recunoscute foarte ușor de către aparținătorii pacienților care suferă un accident vascular cerebral. „Este foarte important ca aparținătorii care sunt în jurul pacientului să-și dea seama că se întâmplă ceva cu el. Unii își dau seama singuri, pentru că descoperă că pacientul începe să se exprime cu dificultate sau apare asimetria facială sau nu mau forță să-și ridice mâna. De asemenea, pierderea echilibrului poate fi un simptom. Toate aceste semnale ne arată că se va produce un accident vascular cerebral” a mai spus dr. Gheorghe Iana. 

Ți-ar putea plăcea