„Doctor Medika” – Tu știi ce dorește să devină copilul tău când va crește? Încurajează-l să ia propriile decizii 

Mulți părinți trăiesc prin proprii copii și îi determină să-și aleagă viitorul în funcție de visurile pe care nu și le-au putut îndeplini. Specialiștii recomandă adulților care sunt tentați să aibă acest comportament să renunțe la ideea de a-și presa copiii să le facă pe plac și, cel mai important, să-i încurajeze să-și urmeze propriile visuri. 

În cadrul ediției din această seară a emisiunii „Doctor Medika”, Simona Bălănescu și invitata sa dr. Carmen Truțescu, medic primar psihiatrie pediatrică, au încercat să găsească un răspuns potrivit pentru întrebarea: „Tu știi ce vrea să devină copilul tău când va fi mare?”. Medicul Carmen Truțescu a explicat unde greșesc cei mai mulți adulți în momentul în care copiii încearcă să-și creioneze un drum către o viitoare carieră. 

„Prin lecțiile despre viață pe care părinții cred le pot preda copiilor, îi pot forța, uneori, să le facă pe plac și să aleagă cariera pe care părinții și-o doresc. În momentul în care un părinte este pasionat de un anumit domeniu, are o admirație extremă pentru o anumită personalitate, copilul se transpune în acest rol în care îndeplinește visul parental și se poate duce în direcția respectivă din punct de vedere profesional de dragul mamei sau al tatălui” a explicat dr. Carmen Truțescu. 

Tocmai de aceea copiii trebuie încurajați să-și aleagă siguri profesia pe care doresc să o urmeze și alegerea lor să fie validată în mod pozitiv de către părinți. „Este foarte importantă recompensarea reușitei și copilul să fie încurajat mereu. Feedback-ul pozitiv este foarte important pentru copil și nu neapărat critica și sancționarea nereușitelor” a mai spus dr. Carmen Truțescu. 

În caz contrar, atunci când copilul alege să îndeplinească visul adultului nu propriul său vis, apare dezamăgirea și relația cu părinții începe să se clatine. „Peste ani apare nemulțumirea, această persoană nu se regăsește și se întoarce cu anumite reproșuri către părintele său și cumva nemulțumirea resimțită la momentul respectiv să o întoarcă într-o formă neplăcută către părinte” a mai spus dr. Carmen Truțescu. 

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes