Dorel Vișan la Medika TV: ”Tot ce facem, facem greșit. Ne autodistrugem!”

Interviu de colecție acordat de actorul Dorel Vișan, în cadrul unei ediții speciale difuzate de Medika TV. Aflat în platou alături de profesorul Gheorghe Mencinicopschi și de moderatorul Doru Gheorghiade, artistul a vorbit, cu o vizibilă amărăciune, despre drama omului modern care și-a pierdut reperele:

”Tot ce facem, facem greșit. Chiar tot! Respirăm greșit pentru că pământul e plin de noxe, bem greșit pentru că apa e din pânza freatică plină de mizerii, mâncăm greșit pentru că am umblat la alimente și la semințe, gândim greșit și credem greșit. Tot ce ar trebui să-l pregătească pe om, să-l formeze, toate îl încurcă. Și televizorul, și radioul, și artiștii, și oamenii de știință. Pentru că nu mai există o filosofie a vieții. Atunci când ea exista, fetele mergeau la pension, băieții erau pregătiți să ia viața în piept. Asta nu mai există azi… S-a creat o estetică a urâtului.”

La rândul său, profesorul Gheorghe Mencinicopschi a vorbit despre situația omului debusolat în societatea modernă.

”Omul și-a creat un mediu atât de antropizat – modificând major mediul armonios creat de natură – încât nu se mai poate adapta la el.”

Afirmația a fost întărită de exemplul omului modern căruia confortul i-a adus, într-o strânsă relație de cauzalitate, supraponderabilitatea. Schimbul de idei al celor doi invitați prezenți în platoul Medika TV a condus la o dezbatere privind modul în care utilizăm descoperirile științifice împotriva naturii umane.

”Poate că noi, de fapt, am regresat prin această civilizație care ne distruge, ne autodistrugem și distrugem și natura. Alienarea omului , îndepărtarea lui de natură înseamnă distrugerea lui și a speciei.” a afirmat Dr. Menci.

Ideea a fost întărită de actorul Dorel Vișan care a făcut referire la legătura omului cu pământul și modul în care această legătură a fost ruptă prin procesarea exagerată a alimentelor: ”Noi trăim într-o continuă crimă și sinucidere. Tot ce mâncăm, ucidem și, astfel, ne sinucidem, prin felul în care sunt schimbate aceste alimente.”

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes