Dosar penal în cazul bebelușilor de la Timișoara, infectați cu coronavirus

Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara a preluat ancheta în cazul Maternității Odobescu, unde 25 de cadre medicale și paciente au fost confirmate cu coronavirus. Tot acolo, testele făcute în cazul a zece nou-născuți au ieșit pozitive, ceea ce poate contura varianta ca bebelușii să se fi infectat în spital. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.


”În fapt, în cauză se efectuează cercetări privind posibile nerespectări ale măsurilor de prevenire și combatere a bolilor infectocontagioase și implicit a reglementărilor în materie, ce ar fi putut facilita infectarea cu SARS CoV 2 a unui nr. de 10 nou-născuți și a altor 25 persoane – cadre medicale, lehuze și o gravidă, în cadrul Maternității Odobești a Spitalului Clinic Municipal de Urgență Timișoara.”, se arată într-un comunicat remis de Parchetul de pe lângă Judecătoria Timișoara.

Tot la Timișoara, procurorii au întocmit dosar penal pentru omisiunea unor informații necesare prevenirii cazurilor de COVID-19. Este vorba despre o tânără care a mers la o clinică privată pentru o serie de investigații, dar care, deși a fost chestionată, a ascuns că a intrat în contact cu o persoană infectată cu coronavirus.

Potrivit procurorilor, pe 28 martie 2020, tânăra s-a prezentat la o clinică medicală privată din Timișoara pentru efectuarea unei investigații radiologice la torace, ocazie cu care i-a fost luat consimțământul scris, aceasta declarând că nu se află în vreuna din situațiile de contaminare cu virusul SARS-CoV 2. Medicul radiolog din cadrul clinicii a confirmat pentru aceasta diagnosticul de pneumonie mixtă bilaterală.
Ulterior investigației medicale, reprezentanții clinicii au fost contactați de Dispeceratul pentru situații de urgență 112 care le-a adus la cunoștință că pacienta investigată a solicitat servicii medicale de specialitate, declarând că a intrat în contact cu soacra acesteia, ce se află internată la Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiologie Dr. Victor Babeș.
Având în vedere posibilitatea răspândirii virusului SARS CoV 2 ca urmare a celor nedeclarate de pacientă, activitatea punctului de lucru din Timișoara al clinicii a fost suspendată începând cu data de 30 martie, iar personalul aflat în tură în data de 28 martie s-a autoizolat la domiciliu.
Tânăra care nu a prezentat exact situația în care se afla s-a ales cu dosar penal.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea