Două antiinflamatoare, adăugate de OMS pe lista medicamentelor dovedite ca eficiente în cazurile de COVID-19

Două medicamente din gama antiinflamatoarelor, prescrise până acum în cazurile de artrită reumatoidă, au fost adăugate de Organizația Mondială a Sănătății pe lista medicamentelor recomandate în tratamentul împotriva COVID-19. Este vorba despre tocilizumab și sarilumab.

Nu mai puțin de 27 de studii clinice au arătat că aceste medicamente au redus riscul de deces în cazul bolnavilor internați cu COVID-19.

„Terapia cu tocilizumab a evidențiat faptul că s-a redus semnificativ numărul deceselor: 596 (29%) dintre pacienții din grupul care a primit tocilizumab au decedat în decurs de 28 de zile, faţă de 694 (33%) dintre pacienţii din grupul cu îngrijire obişnuită. Este o diferenţă absolută de 4 puncte procentuale, ceea ce înseamnă că la 25 de pacienţi trataţi cu tocilizumab, ar fi salvată o viaţă în plus”, au anunțat reprezentanții Universității Oxford despre rezultatul unuia din cele 27 de studii derulate la nivel mondial.

În ansamblu, studiile au arătat o reducere a riscului de deces cu 13% în cazul bolnavilor cu forme grave de COVID-19 care au primit unul din cele două medicamente. De asemenea, s-a constatat o reducere cu 28% a probabilității ca bolnavii cu forme grave să aibă nevoie de suport ventilator.

Aceste medicamente oferă speranţă pacienţilor şi familiilor care suferă de impactul devastator al formelor severe şi critice de COVID-19. Însă blocanţii receptorilor IL-6 rămân inaccesibili pentru majoritatea oamenilor“, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, citat de presa internațională.

Tocmai de aceea, Organizația Mondială a Sănătății a cerut companiilor farmaceutice care produc tocilizumab și/sau sarilumab să scadă prețurile și să le furnizeze țărilor mai sărace, unde gradul de vaccinare împotriva COVID-19 este scăzut sau inexistent.  

Tags: , , , , ,
Ți-ar putea plăcea