Dovedit științific: vaccinul Pfizer, eficient în cazul tulpinilor britanică și sud-africană. O altă tulpină vine amenințător din urmă

O echipă de cercetători de la Universitatea din Texas, SUA, a analizat plasma recoltată de la 20 de persoane care au luat parte la un studiu clinic, la două până la patru săptămâni de la o imunizare completă cu vaccin de la Pfizer (doză inițială plus rapel). În cadrul studiului, s-au realizat și proiecții combinate ale mutațiilor SARS-CoV2  descoperite de curând.

În fiecare plasmă analizată s-a verificat neutralizarea virusului, dar și a tulpinilor mutant ale acestuia. Potrivit revistei Nature Medicine, s-a dovedit că variantele coronavirusului din marea Britanie și Africa de Sud au aceeaşi mutaţie, N501Y.  O a treia tulpină, descoperită ulterior tot în Africa de Sud, are mutaţia E484K, la proteina Spike.

În cazul primelor două mutații N501Y rezultatele au fost satisfăcătoare, cercetătorii găsind probe de neutralizare a virusurilor mutante. În cazul mutației E484K în schimb, neutralizarea a fost inferioară, ceea ce sugerează că protecția vaccinului în fața acestei tulpini ar fi mai scăzută.

De altfel, specialiști din întreaga lume au avertizat că tulpina sud-africană ar fi mai greu de controlat. În Africa de Sud, autoritățile au decis încă de acum câteva zile să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce o serie de teste au arătat că acesta nu oferă o protecție suficientă în cazul tulpinii sud-africane.

Până acum au fost înregistrate doar câteva cazuri de infecție cu SARS-CoV2-tulpina care are mutația E484K. Toate cazurile au fost înregistrate în Africa de Sud.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea