Dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator, la Medika TV: „Dacă la 1 iulie nu se schimbă ceva ne întoarcem la punctul în care am fost săptămâna trecută”

În așteptarea publicării în Monitorul Oficial al rezultatului negocierilor dintre Casa Națională de Sănătate, Ministerul Sănătății și reprezentanții medicilor de familie și de ambulatoriu în ceea ce privește menținerea punctului de consultație la valoarea de anul trecut, organizațiile profesionale care apără interesele specialiștilor susțin faptul că sistemul medical are nevoie de o schimbare radicală.

Într-o intervenție în direct la Medika Tv, dr. Cosmin Alexandrescu, președintele Asociației Medicilor de Ambulator a precizat că: „Sperăm ca guvernații să se țină de cuvânt. Până nu apare hotărârea de Guvern, până nu apare ordinul comun al CNAS și Ministerului Sănătății noi suntem într-un fel de armistițiu. Oricum armistițiu continuă în cazul acesta 5 luni. Dacă la 1 iulie nu se schimbă ceva ne întoarcem la punctul în care am fost săptămâna trecută. Acel punct însemnă că în momentul de față la 1 iulie rămânem cu un sistem fără bani, un sistem care nu va mai funcționa. Aceasta este realitatea. Sunt 5 luni în care trebuie găsite soluții financiare și în care sistemul trebuie optimizat. Pentru că având un ambulatoriu puternic, în momentul acela avem mai mulți bani în sănătate. El produce bani economisind prin reducerea internărilor evitabile”

Dr. Cosmin Alexandrescu a explicat faptul că legislația în domeniul medical ar trebui modificată astfel încât să existe o mai multă implicare în ceea ce privește susținerea activității medicinei primare: „În intervalul acesta ar trebui să se schimbe multe lucruri care țin de normele din contractul cadru, de modalitatea de adresare a medicului, de modalitatea de colaborare dintre diferitele specialități, atât cel din ambulatoriu cât și medicina de familia. Eu chiar văd un management al cazului integrat în prespitale, în așa fel încât pacientul să fie rezolvat fără internare. Acest management al cazului implică schimbarea paradigmei. Până acum s-au făcut doar cârpeli. Am schimbat un articol două, fără o viziune integrată. Legislația este incoerentă. Toate normele, toate contactele-cadru sunt niște încropeli incoerente. Trebuie să regândim sistemul”.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea