DR. CRISTIAN ANDREI: ”MAJORITATEA BĂRBAȚILOR AU RETARD EMOȚIONAL.” Vine dintr-un model cultural

Izolarea socială a accentuat problemele din cupluri. Nevoiți să petreacă toate cele 24 de ore ale unei zile sub același acoperiș, partenerii nu au mai reușit să evite conflictele care erau într-o stare latentă. De aici și tendința de creștere a numărului de divorțuri. Dincolo de ceea ce spun statisticile, psihologii explică ce se întâmplă cu cuplurile din România, în mod specific. Intr-o intervenție la emisiunea Telemedika, dr. Cristian Andrei, medic specialist neuropsihiatru, a accentuat una dintre sursele conflictelor și a dificlutăților de conviețuire apărute între parteneri.

”Nu doar sexualitatea este chemată să țină cuplul împreună, ci și capacitatea de dezvoltare profesională și socială. Apoi dezvoltarea emoțională a bărbatului este importantă. Fiindcă multe femei îl preiau pe bărbatul lor dintr-un punct de retard emoțional, durează mult până când învață să schimbe mesaje emoționale. Pentru bărbați este greu pentru că, ei nu din punct de vedere genetic sunt construiți astfel, ci în mod cultural li se cere asta. Această cerință vine de la mame. Mamele le cer băieților să fie bărbați, adică să nu se teamă și să nu arate teama, să nu plângă că sunt bărbați, să nu arate sentimente că sunt luați de fraieri, să nu se arate slabi în fața altor persoane. Și așa bărbații ajung pe la 40 de ani să manifeste acest retard emoțional cu care se luptă o femeie care mai are și copii cu el.”

Dr. Cristian Andrei spune că această problemă își are rădăcinile în cultura de sute de ani a poporului român și pare un lucru firesc: ”În cultura noastră, din cauza acestui patriarhat prelungit oamenii au ajuns să gândească așa. Inclusiv mamele care își educă în felul acesta băieții.”

Speranța nu este pierdută, mai spune specialistul care subliniază că există tehnici și terapii prin care ”conviețuirea se învață”.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea