Dr. Elena Claudia Teodorescu despre mastectomia profilactică: ”Cred că această decizie radicală trebuie să….”

Invitata Cătălinei Jingoiu la ediția din această săptămână a emisiunii JURNAL DE VIAȚĂ de la Medika TV, dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar radiologie-imagistică, a vorbit despre una dintre cele mai mari temeri ale femeii moderne: riscul de cancer mamar. Solicitată să comenteze interesul în creștere al femeilor pentru mastectomia profilactică, dr. Teodorescu a opinat că o astfel de intervenție
trebuie luată în calcul după investigații foarte atente.

”Am paciente care mă întreabă despre această intervenție profilactică, având o reală fobie față de această boală, cancerul mamar, fără să aibă, însă, o predispoziție genetică. Nu cred că, în astfel de situații este o abordare bună. Cred că această decizie radicală privind mastectomia profilactică este o decizie care trebuie să apară în urma unei atente, meticuloase evaluări, atât a testelor genetice, cât și a patologiei pe care o are pacienta…

Această mastectomie chiar trebuie făcută când riscul este foarte mare, mă refer la mutații BRCA confirmate și care arată un risc de peste 80 %, completate de o patologie benignă proliferativă, uneori cu risc. Atunci, da, mi se pare justificată o astfel de intervenție! Dar, chiar și atunci, este opțiunea pacientei, ea având și varianta screening-ului repetat”, a explicat medicul considerat a fi unul dintre cei mai buni specialiști ai momentului în domeniul sănătății sânului.

Mastectomia profilactică este extirparea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, ca măsură de prevenire a cancerului mamar.

Emisiunea JURNAL DE VIAȚĂ poate fi urmărită, la Medika TV, luni, de la ora 18,00, sâmbătă, de la orele 17,00 și 21,00, și duminică, de la ora 17,00.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea