DR. ELVIRA BRĂTILĂ: Cancerul ovarian este extrem de agresiv și dă simptome foarte târziu

Cancerul ovarian este una dintre cele mai agresive forme de cancer din sfera ginecologică. I se mai spune și “inamicul tăcut”, din cauză că simptomele apar destul de târziu, într-un stadiu avansat al bolii. Iar atunci când apar, acestea pot fi ignorate.

Prof.dr. Elvira Brătilă, medic prima obstetrică ginecologie, a vorbit la Medika TV despre semnele care ar trebui să le îngrijoreze pe femei și să le trimită direct la medic. Printre simptome se numără balonarea, o senzație de disconfort în partea inferioară a abdomenului, scăderea poftei de mâncare. Alte semne pot fi indigestia, greața și pierderea în greutate. Sunt simptome comune multor afecțiuni și apar târziu, când și șansele de vindecare scad. Medicul specialist a explicat că, în cele mai multe cazuri, cancerul ovarian este diagnosticat abia când este deja în stadiul al treilea.

În ceea ce privește riscurile, femeile trebuie să meargă mai des la medic și să fie atente la orice modificare pe care o observă la organismul lor, mai ales dacă au un istoric familial de cancer ovarian sau mamar. Riscul crește, de asemenea, odată cu vârsta. Vârsta medie la care apare cancerul ovarian este 60-62 de ani. Obezitatea este, de asemenea, un factor de risc, la fel cum riscul de a dezvolta acest tip de cancer e mai mare în cazul femeilor care nu au avut copii sau care au fost diagnosticate cu infertilitate.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea