Dr. Mihai Craiu, mesaj pentru părinții îngrijorați de posibila infectare cu coronavirus a copiilor

Cunoscutul medic pediatru Mihai Craiu vine cu o veste, cât de cât liniștitoare, pentru părinții care se tem că noul coronavirus le-ar putea îmbolnăvi grav copiii.  Pediatrul scrie pe pagina pe care o administrează ”Spitalul Virtual pentru Copii, că  ”există boli MULT mai grave la copil decât coronavirusul.”

Citând un studiu publicat în JAMA, ( jurnal medical lunar, cu acces deschis, publicat de Asociația Medicală Americană, care acoperă toate aspectele științelor biomedicale), pediatrul român dezvăluie că doar 48 de copii au ajuns în secțiile de Terapie Intensivă din SUA și Canada, din cauza agravării bolii COVID-19, într-o perioadă în care existau în aceste state aproape 540.000 cazuri confirmate COVID-19 și în Canada peste 23.000.  83 la sută dintre acești copii care au ajuns la Terapie Intensivă sufereau de o maladie gravă, preexistentă infecției cu noul coronavirus. Doi dintre ei nu au putut fi salvați.  

Când discutăm despre COVID-19 si copii, există un exces de emoții si de reacții neașteptate. Am anticipat din luna ianuarie 2020 această accentuare a reacțiilor extreme, de la negare violentă (cu mulți adepți și în România) până la atacuri incontrolabile de panică. Acest articol din JAMA trece in revistă TOATE cele 48 de cazuri de copii care au ajuns în secții de Terapie Intensivă din SUA și Canada, din cauza agravării bolii, în cadrul unei infecții cu SARS-CoV-2. Mesajul scurt este că cele 48 de cazuri grave, la copil, au fost observate in martie si aprilie 2020 (până în 10 aprilie). Atunci existau în SUA aproape 540.000 cazuri confirmate COVID-19 și in Canada peste 23.000. Au fost, majoritatea acestor spitalizări, la copii anterior bolnavi (83% din aceștia aveau, înainte de spitalizarea actuală, o maladie gravă, preexistentă infecției cu noul coronavirus). Si au fost doar 2 decese. La peste o jumătate de milion de cazuri confirmate în populația generală.”, scrie dr. Craiu.

În același context, pediatrul român transmite un  mesaj ferm părinților: ”Ar fi bine să privim lucrurile pe care le știm (și nu sunt nici pe departe suficiente pentru a fi în control în fața SARS-CoV-2!!) și să fim mai riguroși cu realitatea. Exagerările și scenariile apocaliptice NU au nici o bază reală, în cazul copiilor anterior sănătoși, infectați cu noul coronavirus. Există boli MULT mai grave la copil! Atât în SUA dar mai ales în România

Mihai Craiu este medic pediatru la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului ”Alessandrescu – Rusescu” și profesor la UMF „Carol Davila” din București. Pe lângă activitatea din spital, conf. dr. Mihai Craiu este cel care a înființat Spitalul Virtual pentru Copii, o pagină de Facebook unde părinții primesc informații și sfaturi pentru sănătatea copiilor lor.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea