Dr. Virgil Musta, despre începerea școlii: “Important e ca măsurile să fie respectate în permanență, iar fiecare să-și știe rolul”

Cunoscutul medic infecționist de la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș” din Timișoara, dr. Virgil Musta, este adeptul educației la școală, care are un rol important în dezvoltarea copiilor, atât pentru transmiterea și asimilarea informațiilor, cât și pentru socializare.

Într-o postare făcută pe Facebook, pe grupul City Doctors, pe care îl și administrează, dr. Musta vorbește despre faptul că e important ca măsurile stabilite să fie respectate, iar pentru asta e nevoie ca toți cei implicați, de la părinți și copii, până la profesori și autorități locale, să-și cunoască rolul.

Unitatea de învățământ (administrația)

La nivelul fiecărei școli, grădinițe etc trebuie respectate protocoale clare care să asigure condițiile pentru distanțarea copiilor în clase, evitarea activităților care duc la aglomerare, curățirea și dezinfecția suprafețelor, aerisirea încăperilor, condiții de igienă prin punerea la dispoziție de apă, săpun, dezinfectanți, atât copiilor, cât și profesorilor.

De asemenea, în școală e foarte important să se realizeze educația copiilor pentru prevenirea îmbolnăvirii cu acest virus, dar și pentru o viață sănătoasă în general.

Fiecare unitate de învățământ trebuie să aibă stabilite proceduri clare și pentru situațiile în care există copii suspecți de a fi infectați sau chiar contaminați, astfel încât să acționeze corect în aceste situații.

Acolo unde există personal medical școlar, aceștia vor fi implicați în triajul zilnic, cât și în educația profilactică.

Școala este cea care are decizia de a continua fizic sau online procesul de învățământ și ar trebui să fie cea care inițiază și menține un dialog permanent cu profesorii, părinții și autoritățile locale”,  spune dr. Virgil Musta.

Medicul spune că un rol important îl au și părinții, care trebuie să fie atenți la starea de sănătate a copiilor și să nu mai trimită copiii la școală bolnavi.

“Părinții trebuie să-și asume responsabilitatea de a observa permanent starea copiilor și de a nu trimite la școală copilul bolnav, copilul cu anumite simptome sau pe cei care au fost în contact cu persoane depistate cu covid. Nu poate fi școala vinovată, dacă oferă condițiile de mai sus, dar vin copii bolnavi din comunitate.

E adevărat că formele asimptomatice la copii nu au cum să fie depistate nici de părinți, nici de profesori și nici chiar de către medicii școlari. De aceea, există acest risc ca astfel de copii aparent sănătoși să fie prezenți la școală și să poată transmite virusul la alți copii sau cadre didactice, risc ce se încearcă a fi cât mai mult diminuat prin respectarea măsurilor de distanțare, igienă și de purtare a măștii în anumite situații.

Părinții trebuie să înțeleagă corect și rațional existența unui astfel de risc și să analizeze bine situația din familie. Dacă există persoane vulnerabile în familie, fie că sunt copii, părinți sau bunici (care suferă de diabet, obezitate, bolile cardiovasculare, BPCO, neoplazii) și care au risc de evoluție severă a bolii dacă se contaminează, atunci e recomandabil să opteze pentru școala online, cel puțin pentru o perioadă.

Tot părinții (împreună cu profesorii) au rolul de a educa permanent copiii și de a le explica corect și pe limbajul lor ce trebuie să facă, cum să se protejeze și cum să se comporte”,  mai spune medicul infecționist.

Un rol la fel de important îl au cadrele didactice și autoritățile locale.

„Profesorii au un rol important în supravegherea respectării măsurilor în școli, cât și în educare și informarea copiilor referitor la prevenție.

Dar, în același timp, cadrele didactice pot fi pe de-o parte purtători ai virusului și de aceea trebuie să nu vină la școală dacă au simptome sau dacă au fost în preajma persoanelor infectate, iar pe de altă parte, există un risc de a se contamina de la școală, motiv pentru care și ei trebuie să își analizeze situația din familie, iar acolo unde există vulnerabilități, să opteze și ei pentru predare online. De asemenea, la școală e foarte important să păstreze distanța fizică și să poarte măști, mai ale din cele care protejează mai bine (ffp2 sau ffp3).

Autoritățile locale (administrative și medicale) trebuie să comunice permanent și să transmită instrucțiuni clare școlilor și părinților pentru a ști exact cum să procedeze în cazurile de copii suspecți sau contaminați, pentru a nu se genera confuzie și neîncredere. De asemenea, trebuie să se asigure că există posibilitatea acordării de servicii medicale prompte și complete pentru toți copiii (și adulții) care ar putea fi infectați după deschiderea școlilor. Acest lucru s-ar putea realiza chiar și în afara spitalelor, pentru cazurile ușoare, cu ajutorul unor echipaje medicale mobile care să viziteze copiii acasă și să recolteze chiar acolo toate analizele necesare pentru a fi siguri că nu există semnale că boala ar putea evolua negativ, plus monitorizare permanentă de la distanță realizată de către medicii de familie/medicii pediatri”.

Medicul specialist timișorean mai spune că toată lumea trebuie să înțeleagă că „trebuie să fim parte constructivă din soluție și să acționăm responsabil, să nu dăm tot timpul doar vina unul pe altul, ci împreună să acționăm astfel ca educația copiilor noștri să se desfășoare cât mai normal, cu diminuarea cât de mult posibil a riscului de îmbolnăvire a copiilor sau a membrilor familiilor lor”.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea