EXCLUSIV! Cum a trecut dr. Mircea Beuran peste COVID-19. 17 zile a fost la ATI!

De infecția cu SARS-CoV-2 nu a scăpat nici prof. dr. Mircea Beuran. Acesta a vorbit în exclusivitate la Medika TV despre modul în care a reușit să învingă boala infecțioasă COVID-19.

Unul dintre invitații Danei Chera în cadrul emisiunii „Medika Special” de marți seara a fost prof. dr. Mircea Beuran. Acesta a povestit în direct despre experiența sa cu boala infecțioasă COVID-19.

În luna septembrie, cu toate că în perioada din mai până în septembrie activând în acest spital se făcea săptămânal un control direct cu acel PCR, proba cea mai directă dacă ai sau nu SARS-CoV-2, cu o duminică în urmă eram negativ, joi seara m-am întors de la spital și am avut o stare de oboseală care nu se justifica la ritmul zilei respective și, în general, munca aceasta de spital nu mă obosea defel. Am dormit, în cursul nopții m-am trezit pentru că făceam febră și începusem să tușesc, n-a durat mult, vreo 2 ore, am transpirat, am adormit la loc, dimineața m-am trezit ca și cum nu s-ar fi întâmplat nimic. Aceeași stare bună. Am considerat ca un bun început, poate că răcesc. Asta a fost joi spre vineri. Vineri, tot noaptea, iar febră, iar tuse și o oboseală de nedescris. Nu puteam să mă dau jos din pat. Îmi dau seama că pregătesc COVID-ul. Nu aveam standardul despre care se știa. O tuse seacă, fără expectorație. Am luat un paracetamol. După mai puțin de două ore nu mai era nimic. Ca și cum cineva mi-a luat ca cu mâna starea aceasta. Și-am ajuns sâmbătă, iar sâmbătă am ajuns la un vârf. În care oboseala era maximă și febra a scăzut, a rămas tusea, o tuse seacă și, totodată, niște tulburări în articulații. Parcă nu erau ale mele, nu puteam să mișc nici degetele de la mâini și picioare”, a explicat prof. dr. Mircea Beuran.

Convins de faptul că a contactat virusul, medicul a mers să-și facă un control amănunțit la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București. La finalul investigațiilor, medicii i-au recomandat să rămână internat.

M-am dus, convins că fac boala, să fac testul. Bineînțeles că testul a ieșit pozitiv. Ieșind pozitiv, m-am dus la Spitalul Matei Balș, la colegul și prietenul meu, pentru că mai trecusem printr-o gripă aviară, tot cu probleme pulmonare severe, la prof. Adrian Streinu-Cercel. Mi-a spus să rămân acolo în 2 ore să facem un bilanț, am rămas într-un spațiu de rezervă. Mi-a făcut un tomograf pulmonar și a venit să-mi spună că trebuie să rămân. Au apărut acele semne clasice de geam mat care erau în ambele arii pulmonare”, a spus dr. Beuran.

17 zile la ATI

Starea de sănătate a medicului Mircea Beuran s-a înrăutățit, așa că acesta a avut nevoie de îngrijiri medicale în cadrul secției ATI a Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”.

Saturația scădea sub 90. M-au internat direct în ATI. Am avut 17 zile de ATI. Prima săptămână a fost destul de grea, pentru că dincolo de semnele care apar și dispar se instala insomnia, poziția cea mai bună pentru oxigenare era poziția pe burtă. Adică să stai culcat pe abdomen, mâinile erau la perfuzii, la monitoare, incomod, dar de nevoie stai. Nu puteam dormi. După o săptămână am trecut peste această stare. Nu-mi pierdusem mirosul și gustul, dar după 2 săptămâni s-a instalat și pierderea acestor simțuri. Am mai rămas încă 2 zile, în așa fel încât să existe siguranța că la externare pot să merg acasă, dar cu un suport de oxigen”, a explicat dr. Mircea Beuran.

După externare, pentru ca recuperarea să fie completă, echipa medicală de la „Matei Balș” i-a prescris medicului Mircea Beuran o serie de exerciții de respirație, astfel încât să-și poată recăpăta în totalitate capacitatea pulmonară.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes