Efect secundar uimitor. Un medicament pentru tratarea diabetului scade mortalitatea prin insuficiență cardiacă

Dapagliflozin, un medicament folosit pentru tratarea diabetului, scade considerabil riscul de complicații și de mortalitate, în rândul pacienților cu insuficiență cardiacă, o boală de inimă care afectează calitatea vieții.  

Descoperirea a fost prezentată la Congresul Societății Europene de Cardiologie organizat la Paris.

Insuficiența  cardiacă este o boală cronică în care inima nu pompează suficient sânge spre organe pentru a susține funcționarea acestora. Cele mai frecvente cauze ale insuficienței cardiace sunt boala coronariană ischemică cronică, infarctul miocardic, hipertensiunea arterială, deteriorarea valvelor cardiace, cardiomiopatiile şi malformațiile congenitale cardiace. Respirația grea, capacitatea de efort scăzută, starea de oboseală care împiedică pacientul să îşi desfăşoare activitățile curente sunt câteva dintre simptomele insuficienței cardiace.

Noul studiu, condus de profesorul cardiolog John McMurray de la Universitatea din Glasgow, a  scos la iveală că Dapagliflozin a redus cu 26% riscul de agravare a insuficienței cardiace sau a decesului din cauze cardiovasculare a pacienților. În plus, Dapagliflozin a redus cu 17% riscul de deces din orice cauză la pacienții cu insuficiență cardiacă stabilită și cu 30% internările în spital cu insuficiență cardiacă agravată și a ajutat la îmbunătățirea calității vieții pacienților.

 „Aceste descoperiri  sunt într-adevăr uimitoare și arată că un medicament prescris în mod obișnuit pentru diabet poate fi utilizat eficient pentru a trata persoanele cu insuficiență cardiacă. Rezultatele sunt remarcabile – probabil cea mai importantă constatare dintre toate este că Dapagliflozin a adus beneficii la pacienții fără diabet. Cu Dapagliflozin, am făcut cele trei lucruri pe care vrem să le facem pentru pacient într-o lume ideală: să îl facem să se simtă mai bine, să îl ținem departe de spitalul și să îl ținem în viață. Acesta este motivul pentru care suntem atât de încântați de rezultate” a explicat profesorul John McMurray.

Calitatea vieții este o problemă majoră pentru pacienții cu insuficiență cardiacă, iar Dapagliflozin pare să aibă un efect pozitiv asupra bunăstării pacienților.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea