Eroare: un român a primit la rapel alt vaccin decât cel inițial! Ce s-a întâmplat cu bărbatul

Un bărbat din județul Gorj, de 67 de ani, a primit două vaccinuri diferite, din cauza unei erori. El s-a prezentat la centrul de vaccinare la care fusese programat pentru rapel, după ce inițial i s-a administrat vaccin Pfizer. Doar că la rapel, a primit vaccinul Moderna.

Eroarea a fost descoperită ulterior, când registratorul de la centrul de vaccinare a introdus datele în sistem.

Potrivit DSP Gorj, bărbatul nu a avut nici o problemă, starea sa de sănătate fiind monitorizată în permanență. Întrucât ambele vaccinuri funcționează într-un mod identic, folosind tehnologia ARN mesager, se va considera că vaccinul Moderna a fost rapelul.

Având în vedere că ambele tipuri de vaccin au îndeplinit criteriile de siguranță în cadrul procesului de autorizare la nivelul EMA (Agenția Europeană a Medicamentului – N.R.), nu se pune problema unui risc medical suplimentar pentru persoana în cauză. În ceea ce privește rata de eficacitate, menționăm că cele două vaccinuri sunt de tip ARN mesager și se bazează pe același tip de antigen, proteina Spike, sens în care se estimează că a doua doză contribuie la creșterea răspunsului imun generat după prima administrare”, se arată într-un comunicat al DSP Gorj.

La nivelul centrului de vaccinare a fost dispusă o anchetă, iar asistenta medicală responsabilă de această încurcătură a fost suspendată și nu va mai putea administra vaccinuri.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea