EXCLUSIV: AVERTISMENTUL MEDICILOR EPIDEMIOLOGI: Dacă nu respectăm măsurile impuse, riscăm să nu mai avem loc în spitale pentru bolnavii COVID-19! (VIDEO)

Creșterea semnificativă a cazurilor de COVID-19 înregistrate în România în ultimele zile produce îngrijorare în rândul medicilor din țara noastră. Ei fac apel la populație să respecte măsurile de protecție și distanțare socială impuse de autorități, pentru că sistemul medical riscă să intre în colaps.

O simulare realizată de specialiști români, pe baza evoluției epidemiei, indică un scenariu sumbru în cazul în care oamenii continuă să nu respecte măsurile impuse.

Simularea, un calcul matematic, arată că evoluția epidemică poate fi explozivă. Specialiștii au luat în calcul numărul de reproducere R al infecției, după o scădere semnificativă de la R=1,87 la începutul pandemiei la R=0,89 în 15.05 ultima zi a stării de urgență. În urma măsurilor de relaxare s-a înregistrat o creștere lent progresivă, ajungându-se, pe 11 iunie, la o valoare de 1,1.

Vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, dr. Emilian Damian Popovici, a explicat, la Medika TV, că menținerea acestui indice, pe fondul nerespectării măsurilor, poate duce la depășirea capacității de terapie intensivă din spitale.

Practic, sistemul sanitar ar fi depășit, iar în câteva săptămâni riscăm să ajungem la un număr exploziv de cazuri. Nerespectarea măsurilor de protecție ar putea avea ca efect și anularea măsurilor de relaxare, putându-se reveni la starea de urgență.

Totul depinde de măsuri și de felul în care populația respectă măsurile. Ele au fost bune până acum. Dacă indicatorii vor fi nefavorabili, cu siguranță măsurile se vor întoarce și se vor lua măsurile care se vor impune în funcție de situația epidemiologică”, a mai spus dr. Emilian Damian Popovici.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea