EXCLUSIV. Ce spun experții români despre erbicidul interzis în Germania pentru că ar produce cancer. În țara noastră este folosit pe scară largă

Glifosatul, un erbicid universal folosit pe scară largă în România, va fi interzis in Germania, din 2023 pentru că ar cauza cancer. Din păcate, în țara noastră nu există discuții să fie eliminat prea curând pentru că nu avem alternative, deși s-a descoperit că este dăunător atât pentru mediu, cât și pentru oameni.

”Glifosatul este un erbicid universal care distruge tot ce are clorofilă, de la iarbă  la copaci. Este folosit pentru protejarea culturilor de organisme modificate genetic deoarece omoară toate burienile.  Doar soia modificată genetic este rezistentă la acest erbicid. Este adevărat că studiile au arătat că glifosatul din soia modificată gentic crește riscul de cancer,” a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, pentru Medika TV.

 Glyphosate a fost dezvoltat de Monsanto sub brandul Roundup. Acum este comercializat la nivel mondial de zeci de alte grupuri chimice, inclusiv Dow Agrosciences şi BASF din Germania.

Îngrijorările legate de siguranţa sa au apărut când o agenţie a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a concluzionat în 2015 că probabil provoacă apariția cancerului.

”Acest erbicid este folosit, în România, de majoritatea marilor fermieri pentru a-și proteja culturile. De obicei, este aplicat înainte de înființarea culturii și după recoltare pentru a stârpi buruienile. Fermierii îl folosesc și pe benzile de protecție din jurul culturilor și la canalele de irigare. Deși s-a demonstrat că rezidurile care rămân în sol sunt dăunătoare și pentru mediu și pentru om, s-a negociat să fie încă tolerat pentru că nu avem alternative viabile. Fermierii au nevoie de el pentru a avea culturi sigure,” a declarat, în exclusivitate pentru Medika TV, Costel Vânătoru, directorul Laboratorului de Genetică și Ameliorare din cadrul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură, din Buzău.

Bayer, care a achiziţionat Monsanto anul trecut, se apără spunând că studiile şi autorităţile de reglementare au considerat glifosatul şi Roundup-ul sigure pentru uz uman.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes