Exclusiv Medika TV: Cum sunt însoţiţi la instanţe bolnavii psihic periculoşi de muncitori necalificaţi (VIDEO)

Sinistrul eveniment produs recent la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri Speciale Săpoca, soldat cu 7 morţi şi alţi 6 răniţi grav după ce un cetăţean internat pentru alcoolism aflat în sevraj a atacat pacienţii cu un stativ pentru perfuzii şi le-a sfărîmat capetele nu pare să fi reprezentat o lecţie pentru cei care răspund de sistemul medical special din România. Într-un filmuleţ prezentat în exclusivitate luni seară la emisiunea Medika Special, moderată de Doru Gheorghiade, se vede cum 6 persoane internate la Spitalul Săpoca, suspecte că au săvârşit anumite infracţiuni dar au afecţiuni psihice şi sînt internate pe perioada cercetărilor ori a judecăţii în secţia respectivă, sînt transportate la instanţă ori la Poliţie sau Parchet cu o ambulanţă a spitalului şi fără pază specializată. 

Aşa cum se poate vedea clar pe imagini, cele 6 persoane, neîncătuşate, sînt însoţite de un singur cetăţean, un angajat al spitalului pe post de supraveghetor, în fapt, un muncitor necalificat. Inutil e de precizat ce pericol reprezintă o astfel de procedură atît pentru ambulanţier sau aşa-zisul supraveghetor dacă respectivii pacienţi devin agresivi şi evadează pe drum. Practic, într-un astfel de caz, 6 oameni periculoşi cu afecţiuni psihice, suspecţi sau judecaţi pentru tot felul de infracţiuni făcute cu violenţă, rămîn liberi pe stradă, la un moment dat, scăpaţi de sub supravegherea şoferului de ambulanţă şi a muncitorului necalificat. 

Subiectul a fost intens discutat la Medika Special cu invitatul special, psihologul criminalist Tudorel Butoi. Între altele, acesta a explicat că o astfel de procedură trebuie imediat schimbată, iar pacienţii periculoşi trebuie trataţi în campusuri specializate: „Fără îndoială că oamenii care îi supraveghează pe aceşti pacienţi trebuie să aibă o pregătire specială”. În plus, Tudorel Butoi a zis că în România atitudinea faţă de bolnavul psihic trebuie schimbată total: „În toată lumea civilizată există campusuri specializate unde pacienţii periculoşi sunt spitalizaţi, trataţi şi supravegheaţi de asistenţi de supraveghere care-i însoţesc în timpul liber la masă şi pe unde se mai plimbă ei în acele campusuri”.

Amintim că în urmă cu cîteva săptămîni un alcoolic, aflat în sevraj, a omorît 7 persoane şi a rănit grav alte 6, la Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca.

Puteți urmări emisiunea în video-ul următor:

Ți-ar putea plăcea