EXCLUSIV: Streinu-Cercel, replică lui Bubenek: “E o falsă problemă! Antiviralele le dau infecționiștii, nu se dau în terapie intensivă”. Monica Pop, revoltată de afirmațiile lui Șerban Bubenek (VIDEO)

Managerul Institutului de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, a fost supus unui adevărat tir de întrebări în această seară de Dana Chera, moderatoarea emisiunii Medika Special de la Medika TV, în urma afirmațiilor făcute de președintele Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă, prof. dr. Șerban Bubenek.

Șerban Bubenek a afirmat, săptămâna trecută, la Medika TV, că unii pacienți aflați în stare critică la ATI nu au primit deloc sau au primit doar parțial tratament cu Remdesivir, pentru că spitalele nu au fost aprovizionate. El a afirmat că au murit pacienți din această cauză și a acuzat Institutul Matei Balș și implicit pe conducerea acestuia că a primit 30 de milioane de euro pentru a trimite antivirale în spitalele din țară, ceea ce nu s-ar fi întâmplat.

Streinu-Cercel a explicat că nu institutul pe care îl conduce distribuie medicamente, existând o trasabilitate foarte clară în acest sens.

Există o trasabilitate clară a medicamentului. Toate medicamentele care vin în România de la Comisia Europeană ajung la Unifarm, unitate în subordinea Ministerului Sănătății. Spitalele solicită medicamentele, fac o hârtie, iar în baza ei primesc medicația gratuită. Fiecare unitate solicită, altfel nimeni nu primește nimic”, a explicat managerul de la Matei Balș.

Potrivit lui Streinu-Cercel, în momentul de față în depozitele Unifarm mai sunt circa 4000 de doze de Remdesivir. Managerul de la Matei Balș a mai explicat că pacienții primesc tratamentul antiviral numai în baza prescripției unui medic infecționist, iar asta se întâmplă înainte ca bolnavul să ajungă la terapie intensivă.

Dl. profesor Bubenek a tras un semnal de alarmă, atenție, a spus am niște informații, a spus că nu are datele, cum că nu s-ar fi primit. Remdesivirul se administrează înainte ca pacientul să ajungă la ATI, dacă se așteaptă să ajungă acolo partida e pierdută. E o falsă problemă. Dacă inducem populației că s-ar întâmpla ceva, am greși. Circuitul medicamentului e foarte clar: Comisia Europeană – Ministerul Sănătății – Unifarm – spital. Medicația antivirală se dă înainte ca pacientul să ajungă în terapie intensivă, acolo se face susținere vitală, nu mai are nevoie de antiviral. Toți cei care lucrează la ATI fac tot ce le stă în putință să salveze vieți. Noi infecționiștii încercăm să le salvăm înainte să ajungă la ATI”, a spus prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Managerul de la Balș a explicat că inclusiv Institutul pe care îl conduce a solicitat zilele trecute 200 de doze de Remdesivir, pe care le-a și primit în urma solicitării.

Streinu-Cercel nu consideră că declarațiile explozive făcute de prof. dr. Șerban Bubenek ar fi un război personal, concluzia sa fiind că acesta nu știe exact care este circuitul medicamentelor. Din punctul său de vedere, mult mai important e ca oamenii să nu aibă nevoie de Remdesivir, iar asta nu se poate întâmpla decât respectând măsurile de protecție și purtând mască, inclusiv pe stradă.

În contextul în care va continua numărul actual de infectări e clar că la un moment dat Remdesivir nu va mai ajunge pentru toată lumea. Divergențele de opinie mă interesează mai puțin, noi trebuie să găsim soluții în lupta cu pandemia. Toți colegii au făcut tot ce le-a stat în putință să salveze cât mai mulți oameni. Oamenii trebuie să înțeleagă să poarte mască, dacă purtăm toți inclusiv pe stradă o să vedem că or să scadă cazurile în următoarea lună”, a mai spus prof. Streinu-Cercel.

Afirmațiile sale cu privire la protocoalele medicale și trasabilitatea medicamentelor au fost întărite și de Ioana Stăncel, expert în sănătate publică, dar și de reputatul medic oftalmolog Monica Pop.

Într-o intervenție în emisiune, dr. Monica Pop s-a declarat revoltată de afirmațiile lui Șerban Bubenek și a subliniat că acestea sunt un afront la adresa tuturor medicilor, a specialiștilor în anestezie și terapie intensivă și chiar a ministrului Sănătății. Dr. Pop a dezvăluit că Șerban Bubenek a mai lansat afirmații similare în spațiul public în luna august, iar atunci ministrul Tătaru a dispus un control al corpului de control, care nu a găsit însă nereguli.

Sunt revoltată. Eu nu am auzit niciodată așa ceva, iar afirmațiile profesorului Bubenek sunt de o agresivitate de neînchipuit. Profesorul Cercel,  care e un om mult prea blând și elegant, știe că dl. Bubenek nu are dreptate. Cred că ce a spus prof. Bubenek e un afront incredibil la ministrul Sănătății însuși. Acuză că au murit pacienți netratați cu nimic. Știu foarte bine că niciodată nici un medic nu va face așa ceva. Dacă era adevărat, primul care trebuia să-și dea demisia era chiar ministrul. Dl. Ministru a trimis corpul de control și e foarte clar că nu e așa cum spune dl. Bubenek. E o acuzație de o gravitate incredibilă, neadevărată. Când o persoană ca dl. prof. Bubenek face astfel de afirmații, acest fapt  ar trebui să determine autosesizarea Colegiului Medicilor. Eu nu am nevoie de corp de control sau altceva ca să știu că e neadevărat. Iar al doilea afront a fost chiar la colegii săi, la medicii de terapie intensivă”,  a spus dr. Monica Pop.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea