VIDEO Există viață și după menopauză. Iată ce trebuie să înțeleagă femeile

În societatea românească există numeroase tabuuri legate de perioada menopauzei. În realitate, lucruruile nu trebuie privite deloc așa. Viața femeilor poate să continue în același ritm, chiar dacă această etapă aduce numeroase schimbări psiho-emoționale și fiziologice.

Ileana Badiu, inițiatoarea proiectului „SuperAge”, unul dintre puținele demersuri lansate în spațiul public prin care femeile sunt educate cu privire la felul în care trebuie înețeleasă această etapă a vieții, a vorbit la Medika TV despre acest subiect.

„Femeile intră mult mai devreme la menopauză, decât mamele şi bunicile lor. Longevitatea este crescută, deci trei sferturi din viaţa unei femei se desfăşoară fiind la menopauză, care nu este o boală, ţine de firesc, dar este o condiţie medicală care poate fi tratată. Are tratament. Menopauza are tratament şi când spun tratament asta înseamnă ameliorarea tuturor simptomelor, încetinirea degradării corpului care se întâmplă atunci când statusul hormonal se schimbă şi când hormonii femeilor, mai ales estrogenul scade şi chiar ajunge la zero, ceea ce însemană riscuri, boli cardiovasculare, boli trombotice. Astăzi există metode pentru ca îmbătrânirea să nu devină un handicap” a explicat Ileana Badiu, inițiatoarea proiectului „SuperAge”.

Nu puține sunt femeile pentru care menopauza reprezintă un subiect tabu și care nu au cu cine să discute despre modificările fiziologice pe care le resimt în momentul în care ajung în această etapă a vieții lor.

„Primesc zilnic zeci de mesaje de la femei care nu au unde să se ducă să se informeze, femei cărora li se spune de către medicii la care se duc că nu există soluţii pentru ele, în condiţiile în care au 42-43, chiar 50 de ani, 60. Până la urmă, femeia trebuie să aibă o viaţă normală, o viaţă sexuală normală, o viaţă profesională normală, o familie, ori fără informare femeile nu ştiu că sunt soluţii, că toate cele 72 de simptome pe care menopauza le poate avea pot fi cauza menopauzei” a mai spus Ileana Badiu, la Medika TV.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea