Expert american: ”Am putea avea nevoie de mai multe vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a obține imunizarea globală”

Specialistul care se află la conducerea Intitutului Național al Sănătății din SUA, Francis Collins, genetician de formație, a ilustrat un scenariu optimist privind obținerea unui vaccin, foarte probabil toamna aceasta. Într-un interviu pentru Bloomberg, Collins a explicat că ar putea fi nevoie nu de unul, ci de două-trei vaccinuri care să acționeze diferit, în funcție de specificul unor populații.

SUA au încheiat, la nivel guvernamental, un acord cu 16 companii pharma care s-au mobilizat în cercetarea soluțiilor pentru obținerea unui vaccin. Collins crede că aceste eforturi ar putea da primele rezultate în toamna lui 2020. SUA pun la bătaie bugete de câteva sute de milioane de dolari pentru producția de vaccinuri din momentul în care va exista autorizarea pentru unul sau mai multe vaccinuri.

”Ar fi minunat să găsim un vaccin care să funcționeze pe termen nelimitat. Dar, realist, eu sper la un vaccin care să confere imunitate pentru câțiva ani. O întrebare de care depinde și durata unui vaccin și la care încă nu avem răspunsul este dacă persoanele care au avut o infecție cu SARS-CoV-2 se pot reinfecta. Acesta este indiciul care ne va da răspunsul și pentru imunitatea durabilă oferită de un vaccin.” a declarat Francis Collins.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea