Experții caută cel mai bun vaccin care să ofere imunitate împotriva noii tulpini dominante a SARS-COV-2, XBB

O comisie din cadrul Administrației Alimentelor și Medicamentelor (FDA) din Statele Unite s-a întrunit pentru a dezbate necesitatea dezvoltării unor vaccinuri anti-COVID-19 care să fie eficiente împotriva variantei dominate a coronavirusului XBB. Organziația Mondială a Sănătății a făcut această recomandare încă de luna trecută.

Evaluările personalului FDA sugerează că vaccinurile din acest an ar trebui să vizeze o variantă XBB. Variantele XBB și cele derivate ale acesteia, care acum reprezintă majoritatea infecțiilor din Statele Unite, sunt descendenții variantei Omicron care a determinat o creștere alarmantă a cazurilor de COVID la începutul anului trecut.

Experții FDA arată că noua generație de vaccinuri ar trebui să vizeze o singură variantă XBB. Un vaccin monovalent ar reprezenta o abatere față de vaccinurile bivalente recente împotriva COVID care vizau atât tulpina originală a coronavirusului, cât și Omicron.

Peter Marks, un înalt oficial al FDA, a declarat că există preocupare cu privire la un nou val de COVID în timpul iernii 2023-2024, când imunitatea populației ar putea scădea și mai mult: „Ne aflăm acum într-o perioadă în care numărul de cazuri noi de COVID-19 a scăzut. Este important de menționat că avem încă SARS-COV-2, cauza COVID-19, care ar putea fi o problemă reală în viitor, în special pe măsură ce ne apropiem de sezonul de iarnă„, a declarat Marks.

Reuniunea experților are loc după ce un grup consultativ al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a recomandat luna trecută ca administrarea rapelului vaccinului COVID-19 să se facă cu seruri actualizate care să vizeze subvarianta XBB.

Producătorii de vaccinuri COVID, Pfizer (PFE.N)/BioNTech (22UAy.DE), Moderna (MRNA.O) și Novavax (NVAX.O), dezvoltă deja versiuni ale vaccinurilor lor care vizează subvariantele XBB.1.5 și alte subvariante care circulă în prezent. Pfizer, în prezentarea sa, a declarat că ar putea furniza vaccinurile monovalente care vizează subvarianta XBB.1.5 până la sfârșitul lunii iulie și cele care vizează subvarianta XBB.1.16 până în august.

Conform datelor guvernamentale disponibile până la începutul lunii mai, doar aproximativ 17% din populația SUA, adică aproximativ 56,5 milioane de oameni, au primit un vaccin de rapel COVID în sezonul de vaccinare 2022-2023. Persoanele în vârstă din SUA au fost vaccinate cu un procent mai mare decât populația generală.

SURSA

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea