Experții în sănătate ne avertizează: „Noua tulpină a coronavirusului va deveni dominantă în România” (VIDEO)

În timp ce autoritățile relaxează măsurile de protecție sanitară și se pregătesc să redeschidă școlile, experții în sănătate trag un semnal de alarmă și susțin că evoluția epidemiologică în România nu va fi favorabilă.

Chiar dacă acum cifrele par să fie în scădere, în realitate situația epidemiologică este în continuare îngrijorătoare. Cifrele scăzute sunt generate de numărul mic de teste făcute.

Odată cu decizia de a redeschide școlile, testele au revenit brusc la numărul mic cu care ne-am obișnuit în luna decembrie. Avem o scădere amplificată de scăderea numărului de teste, astfel încât este destul de greu să știm cât de mare este scăderea reală, știm că există, dar nimeni nu știe exact cât este de mare”, a precizat dr. Octavian Jurma, în direct la Medika TV.

În următoarele două luni, noua tulpină a coronavirusului ar putea să provoace la fel de multe infecții cum se întâmplă în prezent în Marea Britanie.

Măsurile luate, în contextul relaxării vor alimenta noua tulpină mai mult decât vechea tulpină și probabil că ne așteptăm ca în lunile martie-aprilie, ponderea tulpinii noi să fie și în România ca și în Marea Britanie, dominantă. Adică peste 50% din cazurile detectate vor fi cu noua tulpină, iar aceasta va defini și noua curbă, care va fi mai abruptă decât cea cu care ne-am obișnuit”, a explicat dr. Octavian Jurma.

Până acum, Ministerul Sănătății a anunțat că în România au fost identificate 23 de cazuri de infecții provocate de tulpina britanică a coronavirusului. Cele mai recente cazuri au fost raportate marți. Este vorba despre 3 bărbați, din Bihor (35 ani), Ilfov (63 ani) și București (39 ani) și 3 femei din București (69 ani și, respectiv, 47 ani) și Dâmbovița (54 ani) pentru care se vor efectua anchete epidemiologice. În cazul acestora, secvențierea genomului a fost realizată la Institutul Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea