Experții în sănătate publică despre medicina de familie din România: „Activitatea medicilor este dată peste cap de sistemul informatic disfuncțional”

În încercarea de a digitaliza sistemul medical de către guvernanți, sistemul informatic pe care medicii de familie în folosesc pentru consultații și prescrierea rețetelor este de cele mai multe ori nefuncțional. Iar în lipsa sistemului activitatea cabinetelor este dată peste cap.

Această situație a fost prezentată, în direct la Medika TV, de Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică. „Activitatea medicului de familie este foarte mult îngreunată pentru să sistemul informatic nu funcţionează. Se blochează foarte mult timp. Responsabilitatea juridică rămâne în sarcina medicului, nu pot să valideze, nu pot să facă anumite verificări şi, dacă se întâmplă să existe erori, neintenţionate, dar care nu au putut fi verificate, prejudiciul este imputat medicului”, a declarat Ioana Stăncel, la Medika Tv.

Stăncel a susţinut că ”medicii sunt nemulţumiţi pe bună dreptate” pentru că, în condiţiile evoluţiei economiei, veniturile lor nu numai că nu au crescut, ba chiar ”au stagnat sau au scăzut”.

Ea a spus că una dintre soluţii ar fi modificarea normei de lucru a medicilor de familie, care ar duce, totodată, şi la creşterea accesabilităţii persoanelor care se adresează medicinei primare.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea