Explicații în cazul asistentului medical infirmat cu coronavirus. Alerta din Germania, transmisă cu întârziere

Autoritățile române analizează cazul asistentului medical care a circulat, fără restricții, prin România, după ce a venit din Germania unde a tratat pacienți cu coronavirus. Bărbatul s-a prezentat, marți, la Spitalul din Reșița cu simptomatologie specifică infecției și, după consultul de specialitate, a fost transferat la o unitate din Timișoara, în timp ce personalul medical care l-a preluat a intrat în carantină. Suspiciunea de infectare a fost infirmată, miercuri seara, de analizele efectuate la Institutul ”Matei Balș”. Pacientul a fost diagnosticat cu o rinită de sezon.

Starea de alertă care a existat timp de câteva ore, până la infirmarea diagnosticului, a fost accentuată de faptul că asistentul medical a circulat fără niciun fel de restricție de la venirea în România.

Șeful Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, membru al Comitetului interministerial de prevenire a coronavirusului în România, a declarat pentru digi24.ro că faptul că a fost lăsat să vină în România, deşi în Germania a lucrat cu persoane infectate cu coronavirus, este o deficienţă care trebuie corectată.

”Din câte ştiu, autorităţile române abia ieri au fost notificate prin Sistemul de Alertă Rapidă al UE, adică în 12, deşi el a plecat din Germania în 7.Am avut o întârziere de cinci zile.”, a explicat Alexandru Rafila. Expertul a mai precizat că se impune ca asistentul să rămână izolat la domiciliu până la expirarea elor 14 zile recomandate, chiar dacă nu va fi obligat să rămână în carantină.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea