Explicațiile ministrului Alexadru Rafila despre proiectul-pilot pentru serviciile medicale: „ Nu este vorba despre o taxă suplimentară”

Ministerul Sănătății a prezentat Strategia națională de sănătate 2023-2030, în cadrul căruia este prevăzut un proiect-pilot ce are legătură cu furnizarea serviciilor medicale. Este vorba despre servicii ambulatorii contra cost, peste programul medicului. Inițiativa a creat numeroase comentarii în spațiul public, ministrul Alexandru Rafila, comentând faptul că toate dezbaterile sunt greșit înțelese.

Proiectul – Pilot al Ministerului Sănătății dă posibilitatea pacienților să aleagă medicul la care vor să trateze, în baza unei plăți reglementate legal și suportată de pacient. Inițiativa a creat valuri de reacții în spațiul public, tocmai pentru că pacienții ar fi obligați să plătească bani în plus atunci când merg la medic.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a explicat faptul că nu este vorba despre o plată suplimentară. „Nu este vorba de nicio taxă suplimentară. Este o minciună. Nu e vorba de niciun fel de taxare dublă a pacienţilor din România. A fost prezentat neprofesionist acest lucru. Este vorba doar despre un proiect pilot care trebuie să se desfăşoare între 2026 şi 2028. Această strategie este supusă dezbaterii publice şi dacă Guvernul consideră că nu este oportun acest pilot poate să dispară din acest plan de acţiuni. Problema este a unui pilot – să vedem dacă într-o unitate sanitară publică, după încheierea programului de lucru, un medic poate să presteze în regim privat o anumită activitate medicală şi pacientul plăteşte la spital faptul că vrea să fie consultat sau operat sau investigat de un anumit medic, dar asta nu înseamnă că pacientul este împiedicat să aibă acces la serviciile obişnuite” a declarat Alexandru Rafila.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea