EXPLICAȚIILE SPECIALISTULUI : De ce imunizarea prin vaccinare e mai eficientă decât cea obținută prin trecerea prin boală

Din ce în ce mai multe studii arată, în ultima vreme, că imunitatea căpătată prin vaccinarea împotriva COVID-19 este mai mare decât cea dobândită de persoanele care au făcut boala.

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, col. dr. Valeriu Gheorghiță, care este medic infecționist, a explicat, într-o conferință de presă, diferența dintre imunitatea post-vaccinală și cea de după boală.

Se întâmplă imunizarea populaţiei prin vaccinare şi aici vorbim de o imunizare durabilă. Sunt din ce în ce mai multe studii care arată că există diferenţe notabile între răspunsul imun după vaccinare şi răspunsul imun după infecţia naturală, în sensul în care după vaccinare apar anticorpi direcţionaţi împotriva acelui fragment din proteina Spike a virusului care se lipeşte de receptori, or acest lucru nu se întâmplă într-un procent mare după boala naturală, tocmai de aceea există acest risc de reinfecţie şi tocmai de aceea este important să ne vaccinăm, tocmai pentru că nivelul de protecţie este mult mai mare decât după boala naturală”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Medicul infecționist a insistat că numai prin vaccinare putem ajunge să fim protejați și putem învinge pandemia.

Cu siguranţă, dacă nu ne vom vaccina suficiente persoane, nu vom putea atinge imunitatea de grup. Este un lucru direct, cauză-efect, dacă nu ne vom vaccina, nu vom putea atinge imunitatea de grup. Eu sper ca, în final, cu toţii să conştientizăm importanţa acestui moment. Este timpul pentru solidaritate reală, nu doar declarativă, prin care să putem, împreună, că revenim la ceea ce ne dorim şi ceea ce ne-a lipsit în toată această perioadă. Şi, oricum am vrea să privim lucrurile, singura cale prin care putem să ajungem la acel obiectiv este prin vaccinare. Altfel, toate măsurile restrictive nu fac decât să ţină sub control evoluţia unei pandemii, însă vei avea aceeaşi masă populaţională receptivă la infecţie, adică în momentul în care ridici restricţiile, după o perioadă de timp iarăşi vom reveni în acelaşi punct de unde am plecat, pentru că persoanele vor fi la fel, receptive. Ele nu vor fi imunizate, nu se întâmplă acest lucru stând în casă”, a mai spus col. dr. Valeriu Gheorghiţă.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea