Federația Națională a Asociațiilor de Părinți, despre educația sexuală în școli: „Programa există deja, trebuie doar aplicată!”

Reprezentanții părinților din școala românească sunt de părere că elevii nu ar trebui să studieze la școală o materie distinctă denumită „educație sexuală”. Aceștia consideră că programa care ar trebui inclusă în această disciplină se regăsește deja în cadrul altor materii.

A fi sau a nu fi educație sexuală în școlile din România? Răspunsul la această întrebare creează o adevărată controversă în spațiul public, în care părinții, profesorii sau reprezentanții ONG-urilor își exprimă opinii pro și contra.

Federația Națională a Asociațiilor de Părinți reprezintă interesele părinților ai căror copii merg la școală la nivel național. Liderii acestei entități consideră că nu este oportună existența unei materii care poartă denumirea de „educație sexuală”. Ceea ce se poate transmite elevilor prin această materie există deja cuprins în programa altor discipline. Trebuie doar ca profesorii și Ministerul Educației să înțeleagă aceste aspecte și să le pună în practică.

Este o construcție artificială că avem nevoie de o nouă materie sub forma educației sexuale. Exclus așa ceva. Avem o asemenea programă, dar trebuie implementată de Ministerul Educației. Nu avem nevoie de o nouă materie. Avem biologie, anatomie, educație civică, în toate aceste materii se poate include și educația sexuală. De ani de zile apare pe tapet această discuție, este un subiect artificial. Avem programă pentru așa ceva, dacă luăm programa pentru Educație la sănătate și ne uităm la conținut tot ceea ce avem nevoie, informațiile necesare de transmis pentru copii, este cuprins acolo. Nu trebuie decât școala s-o transmită către copii”, a atras atenția Eugen Ilea, vicepreședintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, în direct la Medika TV.

Cât de pregătiți sunt profesorii?

Chiar dacă programa pentru educația sexuală există într-o formă sau alta în școala românească, nu toți profesorii sunt însă pregătiți pentru a preda această disciplină.

Foarte puțini dintre profesori sunt pregătiți pentru a preda aceste ore. Sunt convins că trebuie înțelese de către cadrele didactice toate aceste informații și nu toate au această disponibilitate”, a precizat profesorul de istorie Marcel Bartic, în direct la Medika TV.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes