Federația „Solidaritatea Sanitară” și Guvernul României au ajuns la un acord. Care sunt revendicările sindicaliștilor

Cea mai mare formațiune sindicală din sănătate, Federația „Solidaritatea Sanitară”, a organizat miercuri un miting la nivel național. Reprezentanții formațiunii au fost primiți la Guvern, în cadrul unei întâlniri la care au luat parte premierul Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila, ministrul Sănătății. La finalul întâlnirii, între oficialii executivului și sindicaliști a fost încheiat un acord pentru soluționarea principalelor revendicări.

Principalele revendicări ale Federației „Solidaritatea Sanitară” au vizat în principal acordarea unor drepturi salariale conform prevederilor legii salarizării, deblocarea posturilor din sistemul public de sănătate, precum și creșterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei Uniunii Europene. De asemenea, aceștia au cerut, printre altele, și înlocuirea sistemului de malpraxis cu despăgubirea pacienților pentru prejudicii.

La finalul întâlnirii desfășurată la sediul Guvernului României, în urma acordului încheiat, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut următoarele precizări: „S-a ajuns la o înțelegere privind modul de acordare a unor drepturi salariale și a unor măsuri de reformă a activității personalului din Sănătate, care include următoarele: realizarea de modificări și completări a ordonanței de urgență a guvernului nr. 63/2023, care să permită plata integrală a indemnizațiilor și sporurilor prevăzute în legea nr. 153/2017, precum și completări referitoare la modalitatea de acordare a drepturilor salariale”.

Alte revendicări ce urmează a fi soluționate vizează posibilitatea păstrării concediului de odihnă neefectuat sau eliminarea indemnizației de hrană din limita de 30% a sporurilor, raportată la salariul de bază.

„S-a deschis o discuție din punct de vedere tehnic pentru a rezolva câteva aspecte ce țin de crearea posibilității de a acorda drepturile prevăzute în ordonanța 63, la care să se adauge, am vrea noi, cel puțin o categorie de drepturi”, a precizat Viorel Rortilă, liderul Federației „Solidaritatea Sanitară”.

În perioada următoare urmează o nouă rundă de întâlniri și negocieri între sindicaliștii din sănătate și executiv pentru a se soluționa toate revendicările.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea