FOCAR COVID-19 LA O ȘCOALĂ DIN BUCUREȘTI. Unul dintre cei confirmați are noua tulpină a virusului, provenită din Marea Britanie. Ce spun miniștrii Sănătății și Educației

Două persoane au fost confirmate, vineri, cu infecție cu noul coronavirus, având tulpina provenită din Marea Britanie. Una dintre aceste persoane este angajată în cadrul unei școli din Capitală, iar testările au fost extinse. Din cei 10 contacți ai persoanei confirmate cu noua tulpină, 9 sunt pozitivi, iar zilele următoare vor arăta dacă este vorba despre aceeași tulpină, cu grad crescut de infecțiozitate.

„În cadrul unității de învățământ au fost confirmate cu infecția SARS-CoV-2 un număr de 4 persoane (1 caz confirmat pe data de 14.01.2021 și 3 cazuri în data de 18.01.2021). În 22.01.2021 au fost testate la INBI „Matei Balș” 10 persoane (cele 4 confirmate și 6 contacți direcți ai acestora). Dintre cele 10 persoane testate, un număr de 9 au fost pozitive la testul RT-PCR. Confirmarea se va face prin secvențiere în următoarele zile”, precizează Ministerul Sănătății. În așteptarea rezultatelor, a apărut deja o dezbatere publică în legătură cu oportunitatea redeschiderii școlilor și reluării cursurilor în scenariul verde.

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, susține că redeschiderea școlilor nu ar fi oportună: „Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană.”

La rândul său, ministrul Educației, Sorin Câmpeanu, a venit cu precizări. “Specialiștii din DSP, INSP și Ministerul Sănătății au în atenție această situație care este îngrijorătoare. Sunt convins că se va întâlni și grupul tehnico-științific din CNCSU, s-a luat deja decizia închiderii școlii, iar partea de secvențiere genomică, pentru a confirma dacă este vorba de noua tulpină britanică, durează câteva zile, vom avea săptămâna viitoare acest răspuns. Până atunci, DSP are în atenție cu atenție această situație care este într-adevăr îngrijorătoare, de la Școala Gimnazială nr.28 din Sectorul 2”, a declarat Sorin Cîmpeanu la Digi24.

Ministrul Educației a adăugat că se dorește în continuare redeschiderea școlilor în data de 8 februarie, însă decizia finală va fi luată pe 2 februarie. „Aceste lucruri vor face parte dintr-o analiză permanentă care se va încheia cu o decizie în data de 2 februarie. Interesul major pentru deschiderea școlilor se păstrează, cei îndreptățiți cu competență în domeniul sanitar fiind foarte atenți la aceste evoluții”, a mai spus Sorin  Cîmpeanu, la Digi24.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea