FOSTUL MANAGER AL SPITALULUI DIN SUCEAVA, PUS SUB ACUZARE! Ce spun procurorii despre focarul de COVID-19 din Spitalul Județean

Fostul manager al Spitalului Județean Suceava, Vasile Rîmbu, directorul medical, directorul de îngrijiri și coordonatorul Compartimentului de Prevenire a Infecțiilor au fost puși au calitatea de suspecți într-un dosar deschis de Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava și sunt cercetați pentru mai multe infracțiuni, printre care abuz în serviciu, neluarea măsurilor de sănătate și securitate în muncă și zădărnicirea combaterii bolilor.

Potrivit Monitorul de Suceava, care citează un document al procurorilor suceveni, cu toții sunt cercetați pentru că Spitalul Județean Suceava a devenit cel mai mare focar de COVID-19 din țară.

”În perioada ianuarie 2020 – 25 martie 2020, suspectul, în calitate de manager al Spitalului Județean de Urgență <Sf. Ioan cel Nou> Suceava, nu a organizat, condus și administrat spitalul astfel încât, pe de o parte, unitatea medicală să poată acorda primul ajutor și asistență medicală de urgență oricărei persoane care se prezintă la spital, iar pe de altă parte, spitalul să fie în permanență pregătit pentru asigurarea asistenței medicale în caz de război, dezastre, atacuri teroriste, conflicte sociale și alte situații de criză, pentru a putea participa cu toate resursele la înlăturarea efectelor pandemiei provocate de SARS-CoV-2, fapta sa având ca rezultate directe blocarea activității de asistență medicală a spitalului, punerea unității medicale în imposibilitatea de a-și îndeplini cele două principale obligații, definitorii pentru orice spital și afectarea decisivă a capacității de răspuns a spitalului la situația de criză reprezentată de pandemia provocată de SARS-CoV-2, aceasta fiind o  amenințare reală la adresa vieții și sănătății populației din întregul județ, cauzând în acest mod o vătămare intereselor legitime ale persoanei juridice Spitalul Județean Suceava” , spun procurorii suceveni despre fostul manager Vasile Rîmbu.

Atât el, cât și directorul medical al unității, sunt cercetați și pentru că au dispus testarea cadrelor medicale, fără să țină cont că unele dintre acestea erau infectate cu noul coronavirus. Medici, asistenți și infirmiere au fost convocați la testare, la grămadă, chemați de acasă, inclusiv din rândul persoanelor care se aflau în izolare ori erau deja confirmate cu COVID-19.

Nu au luat măsuri utile, necesare și eficiente pentru prevenirea și limitarea răspândirii Covid-19 la Spitalul Județean Suceava, respectiv și-au încălcat obligațiile de îndrumare, coordonare și control a activității de prevenire a îmbolnăvirii profesionale a personalului propriu al spitalului, deși răspundeau în mod direct de prevenirea îmbolnăvirilor profesionale, creând astfel un pericol iminent de îmbolnăvire profesională la nivelul angajaților din cadrul Spitalului Județean Suceava. Membrii comitetului director al Spitalului Județean Suceava care aveau atribuții în domeniul asigurării asistenței medicale, respectiv managerul, directorul medical, directorul de îngrijiri medicale și coordonatorul Compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale, nu au respectat măsurile dispuse la nivel central pentru prevenirea și limitarea răspândirii infecției provocate de SARS-CoV-2 iar nerespectarea tuturor acestor măsuri a dus la răspândirea infecției în interiorul Spitalului Județean Suceava, care a devenit focar de infecție COVID-19 și principal vector de răspândire a acestei infecții în afara spitalului, în municipiul. Suceava și în județ”, mai arată sursa citată.

Tags: , , , , , ,

Ți-ar putea plăcea