Fostul procuror Emilian Eva, numit de ministrul Sănătății, Victor Costache, director al Spitalului Săpoca

Premieră națională. Un fost procuror, cunoscut opiniei publice din două perspective, una de magistrat, cealaltă de inculpat, a fost numit la conducerea unui spital din România.

Fostul procuror ieșean, Emilian Eva, a fost numit prin ordin al ministrului Sănătății, director al Spitalului de Neuropsihiatrie de la Săpoca, unitate care, în vara anului trecut, a fost scena unui masacru nemaiîntâlnit. Într-un atac fără precedent, un pacient a ucis pe loc trei bolnavi şi a rănit alţi 10. Ulterior, alţi patru răniţi au murit în spitale din Buzău şi din Capitală. La scurt timp de la carnagiu, directorul de atunci al spitalului Săpoca, Viorica Mihalașcu, și-a dat demisia din funcție, însă a revenit pe post, interimar.

Acum, ministrul Sănătății, Victor Costache, l-a numit director al spitalului de la Săpoca, pe fostul procuror ieșean, Emilian Eva.

Numirea sa la cârma unui spital pentru măsuri de siguranță uimește pe de-o parte pentru că e prima dată când un fost procuror este numit manager al unui spital, pe de altă parte, noul director este cunoscut opiniei publice, inclusiv din perspectiva de inculpat.  

Emilian Eva este procurorul care a instrumentat dosarul în care omul de afaceri Dan Voiculescu a fost trimis în judecată și condamnat apoi la 10 ani de închisoare pentru privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Tot Emilian Eva este cel care a instrumentat dosarul în  care a fost trimis în judecată fostul preşedinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae, pentru atribuirea ilegală a unor contracte finanţate din bani europeni. Astărăstoae a fost achitat în acest dosar, cunoscut sub numele ”Licitație la UMF Iași”, după ce în urma expertizelor s-a descoperit că în dosar existau probe fabricate iar motivul trimiterii în judecată a întregului lot ”Licitație la UMF Iași” ar fi reprezentat în fapt o vendetă a procurorului Emilian Eva, care ar fi făcut tot posibilul pentru a-l pedepsi pe prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae pentru că  s-a opus promovării fratelui său, Emilian Eva în funcția de manager de spital.  Experții au spus la acea vreme în fața instanței că e-mailurile folosite ca probe de procurorul Emilian Eva în momentul în care a trimis acest dosar în judecată au fost modificate.

Pe lângă toate acestea, fostul procuror Emilian Eva are la activ și o condamnare, în octombrie 2017. El a fost condamnat atunci de Inalta Curte de Casaţie şi Justiţie la doi ani şi unsprezece luni de închisoare cu suspendare pentru luare de mită şi acte de comerţ incompatibile cu funcţia, dar şi la plata unei amenzi în valoare de 12.000 de lei pentru fals în declaraţii. În momentul în care a fost trimis în judecată de DNA, Eva a fost suspendat de CSM din funcția de procuror.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea