Harta scenariilor epidemiologice se schimbă. Brașov, Cluj și București ar putea intra în scenariul roșu

Autoritățile au decis să modifice modalitatea de calcul a ratei de incidență a cazurilor de COVID-19, incluzând și cazurile din focare. Astfel, harta scenariilor epidemiologice se va modifica în mod substanțial, multe dintre județele care acum sunt în scenariul verde intrând automat în cel galben sau chiar roșu.

Experții în sănătate publică susțin că excluderea cazurilor din focare în privința stabilirii ratei de incidență cazurilor de COVID-19 la nivelul județelor a creat o imagine distorsionată a situației epidemiologice din țara noastră.

Autoritățile au revenit la vechea formulă de calcul, ea a fost inițial și prin lege desemnată. Ea a fost modificată printr-un decret, tocmai pentru a se scădea artificial incidența, înaintea alegerilor. Acum am revenit practic la normal și ne-am aliniat la standarde europene. Acum nu va mai fi această aberație în care din Uniunea Europeană incidența se vede altfel decât se vede din România”, a explicat dr. Octavian Jurma, medic epidemiolog, în direct la Medika TV.

Noua modalitate de calcul a ratei de incidență va avea ca efect o reconfigurare a hărții epidemiologice. Astfel, multe județe plasate în scenariul verde ar putea intra în galben sau chiar în zona roșie. Specialiștii au făcut și o estimare privind județele care vor intra direct în scenariul roșu, în urma noilor calcule.

„E foarte probabil că vor intra în scenariul roșu, pe lângă Ilfov, și Brașov, Cluj și București, săptămâna viitoare, dacă va continua trendul. Sunt deja pe scenariul roșu la populația rezidentă. Acest lucru de raportare a datelor din focare nu mai poate fi manipulat, decât doar dacă nu se fac teste. Au fost județe care nu au testat, cum este Vrancea de exemplu, care rămâne în verde, indiferent cum se calculează indicatorul. Pentru că dacă nu avem cazuri confirmate, indicatorul va fi zero”, a mai explicat dr. Octavian Jurma.

În ultimele 24 de ore, conform informațiilor oferite de Grupul de Comunicare Strategică, 30 de județe din România se aflau în scenariul verde.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea