Iluzie optică! Ce vezi în acest clip ar putea dezvălui dacă suferi de o tulburare psihică majoră

Schizofrenia este tulburare psihică majoră destul de greu de diagnosticat timpuriu. Cu toate acestea, o echipă de specialiști germani susține că există o iluzie optică ce poate ajuta la diagnosticarea precoce a temutei boli. Ei susțin că, în funcție de cum vezi ce se întâmplă în imagini, se poate pune mai ușor diagnosticul de Schizofrenie, dacă este cazul.

În clip se prezintă o mască albă, ce se rotește într-un fundal negru. Specialiștii susțin că cei care suferă de Schizofrenie nu sunt înșelați de iluzia optică, spre deosebiți de ceilalți oameni.

Altfel spus, pe măsură ce fața se rotește, majoritatea oamenilor văd că partea din spate a măștii – partea goală – începe să se rotească în direcția opusă, iar nasul începe să pară ca și cum ar fi îndreptat spre exterior, chiar dacă de fapt este îndreptat spre interior.

Se spune că iluzia este atât de puternică încât, chiar și atunci când spectatorii devin conștienți de iluzie, tot nu pot distinge spatele măștii. Cercetătorii germani susțin că acest lucru se datorează faptului că iluzia apelează la modul în care creierul nostru procesează lumea vizuală.
Scriind în Jurnalul NeuroImage, experții explică faptul că al nostru creierul știe din experiență că fețele sunt convexe (îndreptate spre exterior), astfel încât creierul nostru procesează imaginea într-un mod care are sens pentru noi și care se potrivește cu această așteptare.
Dar nu toată lumea va experimenta așa-numita iluzie.

De exemplu, cei care trăiesc cu schizofrenie se pare că văd partea goală a feței, așa cum este. Asta pentru că zonele senzoriale și conceptuale ale creierului lor sunt conectate diferit și sunt capabile să depășească ceea ce se așteaptă să vadă.

Schizofrenicii nu sunt singurii care văd fața concavă – oamenii care sunt beți sau în stare de ebrietate pot, de asemenea, „învinge” iluzia.

 

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea