În ce condiții ne protejează masca și ține virusurile departe

Reputatul medic ieșean Tudor Ciuhodaru a răspuns astăzi la o întrebare actuală: cu sau fără mască? Ne protejează sau nu?

Potrivit medicului ieșean, măștile chirurgicale obișnuite sunt eficiente doar dacă sunt utilizate corect (acoperind și nas și gura) și numai dacă sunt schimbate la un interval de 3-4 ore. Acestea și-au dovedit eficiența în spitale, însă pe scară largă, susține Ciuhodaru, nu ajută aproape deloc. Asta pentru că în spitale masca vine în completarea unei igiene riguroase, ceea ce nu se întâmplă în cazul populației care, în cele mai multe cazuri, nu se spală suficient pe mâini și nici nu schimbă masca la 3-4 ore, așa cum este recomandat.

“Purtată timp îndelungat, masca devine dintr-un dispozitiv de filtrat aerul, unul plin de germeni. Probabilitatea ca un virus să treacă printr-o mască purtată mai mult de 3-4 ore în sistemul nostru respirator este ridicată. Rețineți: Măștile pot fi eficiente doar dacă le utilizați corect (inclusiv schimbarea la 3-4 ore!) Sunt și măști specializate, cunoscute sub numele de respirator și comercializate cu diverse denumiri, ce pot asigura o protecție crescută, fiind mai bine ajustate la nivelul feței și dotate cu supapă respiratorie și multiple filtre. Respiratorul este mai gros decât o mască chirurgicală, reutilizabil, dar mulți nu îl recomandă pentru utilizare publică (cel puțin nu în acest moment)”, a scris Tudor Ciuhodaru pe Facebook.

Tags: , ,

Ți-ar putea plăcea