În mai multe centre din țară a început vaccinarea cu Moderna. Noi doze sunt așteptate mâine în țară

O a treia tranșă de vaccinuri de la Moderna este așteptată în România vineri, 5 februarie, anunță Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19. În țară vor ajunge 42.000 de doze, care vor fi inițial depozitate la Centrul Național de Stocare din București, pentru a fi ulterior trimise în centrele regionale din țară.

Astăzi a început, de altfel, administrarea de vaccinuri Moderna, din cele două tranşe care au ajuns până acum în țară.

Persoanele programate la vaccinare pentru doza I, în perioada 4-16 februarie, vor primi vaccinul Moderna și vor efectua rapelul la 28 de zile, în conformitate cu indicațiile producătorului acestui tip de vaccin. După realizarea primei doze, personalul medical va introduce datele persoanei și tipul vaccinului administrat în Registrul Electronic Național de Vaccinări (RENV), de unde platforma preia informațiile pentru generarea unei noi recipise în funcție de tipul vaccinului.

Reamintim faptul că rapelul se administrează potrivit indicațiilor producătorului, în funcție de tipul vaccinului, la 21 de zile pentru Pfizer și la 28 de zile pentru Moderna. Persoana vaccinată cu Moderna va primi o nouă recipisă pentru rapel și va fi informată cu două zile înainte de prezentarea în centrul de vaccinare pentru administrarea acestuia”, se arată într-un comunicat al CNCAV.

Vaccinul Moderna se administrează în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Acesta folosește aceeași tehnologie ca vaccinul Pfizer, cu ARN mesager. Eficacitatea celor două vaccinuri, Moderna și Pfizer, este apropiată. Vaccinul Pfizer are o eficiență de 95% în prevenirea formelor grave de COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficiență de 94,1%.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea