În România ar putea fi deschise centre de vaccinare speciale pentru imunizarea angajaților, la cererea agenților economici

Imunizarea împotriva COVID-19 s-au putea realiza în condiții speciale în cazul angajaților operatorilor economici, a anunțat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, într-o conferință de presă.

În urma numeroaselor solicitări de la agenții economici, s-a ajuns la varianta ca angajații să poată fi imunizați în centre speciale de vaccinare, în baza unor liste întocmite de angajatori, fără să mai fie nevoie de programare prin platforma de vaccinare.

Am primit foarte multe solicitări şi am avut în ultimele săptămâni diverse întâlniri cu organizaţiile şi asociaţiile care reprezintă mediul privat din România în ideea de a organiza centre de vaccinare care să accelereze practic accesul angajaţilor respectivi la vaccinare. Centrele de vaccinare se vor realiza prin grija operatorului economic într-un spaţiu adecvat, care să îndeplinească aceleaşi condiţii ca şi centrele de vaccinare normale. Vaccinarea angajaţilor se va realiza fără programare în platforma de vaccinare. Practic, angajatorii întocmesc lista persoanelor eligibile, care îşi doresc să se vaccineze, listele respective se transmit către DSP-uri, care, pe baza datelor primite, realizează planificarea efectivă a vaccinării, ţinând cont, evident, de numărul persoanelor care îşi doresc, de dimensiunea activităţii şi de intervalul de timp necesar pentru finalizarea activităţii de vaccinare. Persoanele planificate la vaccinare vor fi anunţate prin grija angajatorilor“, a declarat secretarul de stat Andrei Baciu.

Centrele respective ar putea fi amenajate inclusiv în sediile proprii, dacă sunt întrunite condițiile și dacă agentul economic are și personal medical-propriu care să se implice în activitatea de vaccinare, a mai spus Andrei Baciu.

Pentru operatorii economici care nu au personal medico-sanitar se vor constitui echipe mobile, ce vor fi arondate unui centru fix de vaccinare cu vaccinul AstraZeneca. Dacă, la fel, operatorii economici au personal medico-sanitar, dar nu au suficient, la fel, aceste acţiuni vor fi completate cu personalul din respectivele centre şi solicitările vor merge către DSP. Pentru operatorii economici care au mai puţin de 100 de angajaţi, practic, aceştia vor întocmi liste cu angajaţii care doresc să se vaccineze, le trimit către DSP-uri judeţene şi acestea vor fi planificate la vaccinare în centrele fixe“, a mai precizat secretarul de stat din M.S.

Tags: , , , ,
Ți-ar putea plăcea