Încă 24 de noi cazuri de infectare cu tulpina britanică, identificate în România! Specialist: ”Șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam”

Încă 24 de cazuri noi de infectare cu tulpina britanică a noului coronavirus au fost confirmate în urma secvențierii, realizată de divizia cercetare a grupului MedLife.

Specialiștii au secvențiat 90 de probe, adunate în perioada 25 – 29 ianuarie din București, Vâlcea, Cluj, Tecuci, Târgoviște, Ploiești, Timișoara, Reșița, Hunedoara, Focșani, Lugoj, Chișineu Criș și Slatina. S-a stabilit că, în cazul în cazul a 24 dintre ele, conțin noua tulpină identificată pentru prima oară în Marea Britanie.

Nu mai puțin de 19 dintre cele 24 de probe confirmate sunt din București. Celelalte sunt din Cluj – 2 probe, din Tecuci – 1 probă, Reșița – 1 probă și Timișoara – 1 probă.

Faptul că într-o perioadă atât de scurtă am înregistrat o dinamică și mai mare pe lotul nostru de studiu, pare să confirme gradul foarte ridicat de contagiozitate al noii tulpini și transmiterea comunitară. Din 90 de probe analizate într-o săptămână, 24 au fost identificate cu noua tulpină din Marea Britanie, prevalența pe lotul MedLife fiind de 26,6%. Dacă acest trend se păstrează, șansele ca noua tulpină să devină dominantă în următoarele săptămâni sunt mai mari decât ne așteptam. Vom continua analiza pe acest lot pentru a vedea dacă identificăm și alte tulpini. Mai mult decât atât, vom continua procesul de secvențiere, pentru a urmări dinamica răspândirii noilor tulpini și pentru a identifica noi tulpini și implicit eficiența vaccinurilor la acestea”, a declarat Dumitru Jardan, biolog și coordonator al studiului de secvențiere, citat într-un comunicat al MedLife.

Specialiștii atrag atenția că este nevoie de o monitorizare atentă a evoluției noii tulpini, dinamica evidențiată fiind o alertă în ceea ce privește relaxarea măsurilor de siguranță.

Nu ne-am așteptat la o dinamică de o asemenea anvergură. Aceste noi rezultate vin să întărească previziunile lansate săptămâna trecută de către colegii noștri din cadrul diviziei de cercetare MedLife, legate de faptul că această tulpină are șanse mari să devină dominantă în următoarele săptămâni. Considerăm că autoritățile ar trebui să analizeze cu atenție aceste informații și să evalueze cu precauție eventualele decizii cu privire la relaxarea măsurilor de siguranță pentru perioada următoare. În continuare vom susține programul de secvențiere, și vom analiza probe, nu atât pentru tulpina din Marea Britanie care pare să devină dominantă caz în care anchetele epidemiologice devin inutile, cât pentru a sprijini autoritățile cu informații noi legate de apariția și transmiterea altor tulpini pe teritoriul României, cum ar fi cea sud africană, braziliană și nu numai”, a spus Mihai Marcu președinte și CEO MedLife.

Până acum, potrivit sursei citate, 75% din probele secvențiate în țara noastră au fost realizate în laboratoarele MedLife.

Tags: , , ,
Ți-ar putea plăcea