Încă un Fake News despre vaccin, demontat de specialiști: “Vaccinul nu afectează fertilitatea”

O nouă informație falsă circulă în ultima vreme în principal în mediul online, potrivit căreia vaccinurile anti-COVID-19 ar afecta fertilitatea.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiță, medic infecționist, a vorbit despre acest subiect într-o conferință de presă, explicând că este vorba despre o informație falsă.

“O informaţie complet falsă care circulă în spaţiul public şi, de aceea, mi-am permis să o prezint aici, este legată de fertilitate. Se propagă ideea că vaccinarea COVID-19 afectează fertilitatea atât la femei, cât şi la bărbaţi.

Sunt date cât se poate de clare, în primul rând, ideea a plecat de la faptul că există o asemănare între structura proteinei Spike şi proteina Sincitina 1, care are rol în maturarea şi în dezvoltarea placentei.

Însă studiile au arătat că există asemănări foarte mici între aceste două proteine, încât probabilitatea să găsim o asemănare între proteina Spike şi orice altă proteină este foarte mare, dacă ne-am uita la ele”, a spus șeful CNCAV.

Valeriu Gheorghiță a precizat că există și studii în acest sens, care arată cât se poate de clar că fertilitatea nu este afectată în vreun fel de vaccin.

“Plecând de la această ipoteză, s-a vehiculat ideea că anticorpii anti proteina Spike ar reacţiona încrucişat şi cu această proteină care are rol în maturarea placentei şi că evident ar cauza aceste probleme de fertilitate. Lucrurile nu stau deloc aşa.

În primul rând, sunt studii făcute la persoanele vaccinate. Și, mai mult decât atât, toate datele disponibile de la acest moment arată că, după infecţia naturală cu Sars-Cov-2, adică după COVID-19, nu sunt semnale că scade fertilitatea pentru că aceiaşi anticorpi anti proteină Spike apar şi după boala naturală.

Cu atât mai mult, sunt studii recent publicate care au arătat că după vaccinare nu se influenţează fertilitatea masculină, practic s-au uitat la anumiţi parametri din lichidul seminal şi sunt nemodificaţi faţă de starea anterioră”, a mai precizat Valeriu Gheorghiţă.

Tags: , ,
Ți-ar putea plăcea
De interes