ÎNCĂ UN SIMPTOM A FOST ASOCIAT INFECȚIEI CU CORONAVIRUS. La ce trebuie să fii atent

Erupțiile pe piele au fost legate de mult timp cu COVID-19. Medicii din Spania raportează că erupții asemănătoare celor de pe piele apar în cazul unor pacienți infectați cu noul coronavirus și în interiorul gurii.

Erupțiile sunt cunoscute sub numele de enantem și nu este surprinzător că apar în cazul COVID-19, a spus un dermatolog din SUA, care nu are legătură cu studiul spaniol.

„Un enantem este o erupție cutanată [pete mici] pe membranele mucoase”, a explicat dr. Michele Green de la Lenox Hill Hospital din New York. “Este foarte frecvent la pacienții cu infecții virale, cum ar fi varicela și boala mâinilor, piciorului și gurii. Este caracteristic pentru multe erupții virale să afecteze mucoasele.”

Noul studiu spaniol a fost publicat în JAMA Dermatologie. Cercetătorii, conduși de Dr. Juan Jimenez-Cauhe, de la Spitalul Universitar Ramon y Cajal din Madrid, au examinat 21 de pacienți diagnosticați la începutul lunii aprilie cu COVID-19, care au avut erupții cutanate asociate.

Dintre aceștia, șase pacienți (29%) aveau enantem pe interiorul gurii. Pacienții afectați au avut vârste cuprinse între 40 și 69 de ani, patru din cei șase fiind femei.

Erupția bucală a apărut de la două zile înainte de debutul altor simptome COVID până la 24 de zile după, cu un timp mediu de aproximativ 12 zile după debutul simptomelor.

În cele mai multe cazuri, enantemia nu părea să fie legată de niciun medicament pe care pacienții îl luau, întărindu-le medicilor convingerea că este o consecință a infecției cu noul coronavirus.

Nu se știe deocamdată cât de răspândit este acest nou simptom, deoarece “din cauza problemelor de siguranță, mulți pacienți cu COVID-19 suspectat sau confirmat nu au cavitatea orală examinată”, a menționat grupul lui Jimenez-Cauhe.

Tags: , , , ,

Ți-ar putea plăcea