INSOMNIA. Cum o combatem cu o alimentație adecvată?

Insomnia este o problemă cu care foarte multe persoane se confuntă, având impact asupra ritmului zilnic și asupra eficienței activităților cotidiene. Insomnia poate fi o afecțiune de sine stătătoare, dar poate fi și simptom al altor probleme de sănătate cum sunt astmul, depresia, afecțiunile articulare, refluxul gastro-esofagian. Incapacitatea de a dormi bine poate lua forma insomniei acute, cronice sau trecătoare. Cheia tratării insomniei este stilul de viață care trebuie stabilit astfel încât să elimine stresul și alți factori de dezechilibru. Din stilul de viață care să favorizeze dispariția insomniei face parte și alimentația.

”Există foarte multe lucruri pe care le putem încerca pentru a preveni insomnia. Și ne putem pregăti din timpul zilei, să avem grijă ce mâncăm la masa de seară pentru a ne asigura un somn bun în timpul nopții” spune dr. Laura Ene, medic primar nutriție, diabet ți boi metabolice, specialistul Medika TV în nutriție.

Greșeli alimentare care dăunează somnului

”Când mâncăm foarte mult seara sau foarte picant, când avem un aport de cofeină seara, de exemplu din ciocolată, nu vom avea un somn odihnitor. Pe de altă parte, dacă nu respectăm igiena mesei, iar ultima masă să fie cu două-trei ore înainte de culcare ca să nu avem o digestie îngreunată, cu arsuri la stomac care aduc insomnia.” spune dr. Laura Ene.

Lista alimentelor care nu sunt recomandate seara continuă și cu deserturile, sucurile și ceaiurile. ”Atenție la brânzeturi, la ceaiul negru, dar și la cele aromate care pot avea ceai negru în ele, există sucuri cu cofeină care acționează ca stimulent. Nici înghețatele cu cacao sau prăjiturile cu cacao nu sunt indicate seara!” adaugă specialistul Medika TV în nutriție.

La masa de seară sunt de evitat și carnea roșie, grasă, precum și afumăturile. Mai multe despre alimentele nerecomandate la cină, aflați din ultima ediție a emisiunii Secretele Nutriției, pe care o puteți urmări AICI.

Tags: ,

Ți-ar putea plăcea