Intervenție chirurgicală în premieră națională, realizată la Spitalul de Neurochirurgie Iași

O intervenție chirurgicală în premieră în România a fost realizată la Spitalul de Neurochirurgie Iaşi, unde o echipă de specialiști a folosit un robot de chirurgie craniană pentru a opera o femeie de 68 de ani, care avea o tumoră cerebrală profundă.

Potrivit Agerpres, totul a început cu prezentarea femeii la urgențe, acuzând dureri mari de cap și prezentând o stare evidentă de confuzie. Investigațiile făcute au scos la iveală că femeia avea o tumoră cerebrală profundă, inoperabilă din cauza localizării. Cu toate acestea, medicii au decis că femeia poate fi operată cu ajutorul robotului de chirurgie craniană, o achiziție de dată recentă a unității medicale.

Este pentru prima dată când într-un spital din România s-a utilizat această platformă robotizată de chirurgie craniană, Medtronic Stealth Autoguide. Cu ajutorul ei am reuşit să realizăm o intervenţie chirurgicală de mare precizie în vederea stabilirii unui diagnostic corect. Astfel, am stabilit un plan de operaţie performant care ne-a indicat cu exactitate punctul pe unde puteam pătrunde spre zona afectată a creierului, fără a afecta structurile vitale ale acestuia. Operaţia a decurs foarte bine. A fost un real succes“, a declarat dr. Lucian Eva, managerul Spitalului de Neurochirurgie Iași, citat de Agerpres.

Intervenția, care a durat aproximativ o oră, a fost un succes. Robotul, care a costat circa 1,25 milioane de lei, are mișcări extrem de precise.


În cazul unei biopsii cerebrale, când se plasează un electrod sau un cateter în creier, neurochirurgul trebuie să găsească nu numai ţinta chirurgicală potrivită, ci şi cel mai sigur mod de a o atinge navigând printr-o reţea complexă de celule, vase şi reţele neuronale. Creierul fiecăruia pacient este unic. Cea mai bună traiectorie nu este întotdeauna dreaptă, la un unghi perpendicular, ci poate fi o tangentă de 10, 15 sau 30 de grade, ceea ce face operaţia mai complexă. Acest robot ne ajută foarte mult“, a mai spus medicul ieșean pentru sursa citată.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes