Intervenție în premieră mondială: în SUA s-a făcut primul transplant de trahee

O intervenție chirurgicală în premieră mondială a fost realizată în SUA, la spitalul Mount Sinai din New York, unde s-a făcut primul transplant de trahee.

Până acum, potrivit CNN, în lume s-au făcut doar transplanturi de trahee sintetică, acesta fiind primul cu o trahee recoltată de la un donator.

Pacienta care a primit traheea este o femeie în vârstă de 56 de ani.

Imediat (după operația de transplant – N.R.) am putut respira. Când am respirat prima dată, m-am simțit ca în rai”, a mărturisit Sonia Sein, pacienta care astfel intră în istoria medicală.

Potrivit medicilor, traheea este un organ mai complex decât pare, iar zeci de ani s-a considerat că un astfel de transplant este imposibil.

La fel a spus și dr. Eric Genden, chirurgul care a condus echipa care a realizat acum transplantul, după ce timp de peste 30 de ani a făcut cercetări în domeniu. Dar în cele din urmă a reușit.

Operația a durat aproximativ 18 ore, iar din echipă au făcut parte nu mai puțin de 50 de persoane – chirurgi, asistenți medicali, anesteziști, medici specializați în sistemul respirator și rezidenți.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea