(VIDEO) Fost secretar de stat, întrebarea zilei: câte infecții intraspitalicești au fost, în România, în ultimele două luni?

O parte a opiniei publice româneşti, dar şi unii dintre specialiştii din sănătate publică ridică importante semne de întrebare privind modul în care ar fi înregistrate unele decese de pe lista morţilor din tabelul naţional al celor infectaţi cu noul coronavirus. Suspiciunile sunt întreţinute, spun specialiştii, de modul ciudat în care sunt făcute publicității, sau mai degrabă omise, datele oficiale privind infecțiile nosocomiale din perioada pandemiei. Unul dintre medicii care cer public ca datele referitoare la pandemia generată de noul coronavirus să fie făcute publice este expertul în sănătate publică, Sorin Paveliu.

Într-o intervenţie în direct la o emisiune Medika Special, doctorul Sorin Paveliu a explicat că instituţiile româneşti de profil nu pun la dispoziţie, ultimele date privind victimele făcute de infecţiile nosocomiale în sistemul sanitar românesc şi, ca atare, nu pot fi astfel separate decesele înregistrate cu pacienţi infectaţi cu coronavirus respectiv cele în care au apărut și infecţii intraspitaliceşti: “Eu sunt de-a dreptul supărat că nu pot să găsesc, în momentul de faţă, poate există undeva, informaţia care arată câte infecţii intraspitaliceşti au fost în ultimele două luni. Adică toate sunt decese prin COVID-19, nimeni nu se mai infectează cu niciun stafilococ?”, a comentat dr. Paveliu la Medika Special.

În acelaşi context doctorul Sorin Paveliu a declarat că Institutul Naţional de Statistică i-a explicat că nu are aceste date: “Uitaţi-vă că nu reuşim să obţinem datele de mortalitate generală din acest an! INS nu le are. Cum să nu le aibă? Le au, sigur, dar nu vor să le dea! De ce? E şi asta o întrebare. Să vedem prin ce boli au murit oamenii…”, a mai zis  dr. Paveliu la emisiunea sus citată.

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea