Investigații suplimentare legate de vaccinul AstraZeneca. Ce spun oficialii din România despre acest vaccin

Serul împotriva COVID-19 care este dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca  va fi investigat suplimentar, după ce un oficial al Agenției Europene a Medicamentului a anunțat că ar putea exista, totuși, o legătură între administrarea acestuia și apariția unor cazuri de tromboză.

În opinia mea, putem spune acum, este clar că există o legătură cu vaccinul. Ce cauzează această reacție, totuși, nu știm încă. Pentru a rezuma, în următoarele ore vom spune că există o legătură, dar trebuie totuși să înțelegem cum se întâmplă. Încercăm să obținem o imagine precisă a ceea ce se întâmplă, să definim exact acest sindrom datorat vaccinului. Dintre persoanele vaccinate, există un număr de cazuri de tromboză cerebrală la tineri mai mare decât ceea ce ar fi normal”,  a spus Marco Cavaleri, șeful strategiei de vaccinare la Agenția Europeană a Medicamentului (EMA), citat de Reuters.

România așteaptă precizări clare de la EMA. Totuși, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare nu crede că se pune problema retragerii serului, dar se așteaptă la recomandări suplimentare.

Suntem și noi informați legat de declarația EMA. Vor fi transmise recomandările clare, ne așteptăm să se transmită recomandări particulare. Nu ne așteptăm la o retragere a autorizării a acestui vaccin, probabil vor fi recomandări suplimentare. Sperăm să se facă aceste recomandări astfel încât să avem o sursă clară pe baza căreia să putem lua decizii. Mesajul e clar: așteptăm decizia EMA și recomandările. În funcție de recomandări, România va adopta toate măsurile pentru siguranța tuturor, care e prioritară. Se poate ajunge în orice scenariu“, a declarat într-o conferință de presă col. dr. Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare.

Acesta a mai precizat că în țara noastră nu au fost confirmate cazuri de tromboze asociate cu vaccinarea.  

Tags: , , ,

Ți-ar putea plăcea