Îți simți adesea gura uscată? Cele 5 boli grave care se pot ascunde în acestui aparent banal simptom

Foarte mulți dintre noi ne simțim gura uscată. Și, deși acest simptom poate fi cauzat de obiceiuri mai puțin periculoase cum ar fi fumatul, consumul de alcool sau de anumite medicamente, sforăitul sau îmbătrânirea (pe măsură ce înaintăm în vârstă corpul produce mai puțină salivă), există și câteva boli destul de serioase care se pot ascunde în spatele acestei senzații aparent obișnuite.

„O gură uscată poate fi un semn că ceva nu este în regulă în alt organ. Acest lucru se poate manifesta prin simptome precum o senzație lipicioasă în gură, uscăciune sau durere în gât, dificultăți la mestecat sau la înghițire sau chiar respirație urât mirositoare. Anumite condiții de sănătate, cum ar fi un accident vascular cerebral, diabetul sau boala Alzheimer se pot manifesta în acest fel, în timp ce aceste simptome pot fi, de asemenea, un indicator al unei tulburări autoimune, cum ar fi HIV sau sindromul Sjogren.”, susține Dr Azad Eyrumlu, stomatolog și managerul unui mare lanț de clinici stomatologice din Marea Britanie.

„La pacienții noștri nu ne limităm doar la ceea ce se vede, efectiv, în cavitatea orală. Suntem instruiți să identificăm anumite probleme mai ample, să căutăm cauza pentru care ceea ce se întâmplă la nivelul gurii nu este în regulă.”, a continuat el.

Așadar, gura uscată ar putea trăda o boală precum:
Diabet
Accident vascular cerebral
HIV
Boala Alzheimer
Sindromul Sjogren

Condiția în care glandele noastre salivare nu reușesc să producă suficientă salivă pentru a menține gura umedă este cunoscută sub numele de Xerostomie. Deși s-ar putea să nu luăm în considerare importanța sa, saliva joacă un rol cheie în sănătatea noastră orală, deoarece ajută la neutralizarea acizilor produși de bacterii și, de asemenea, la curățarea alimentelor.
De asemenea, saliva este esențială pentru a preveni cariile dentare. Mai mult, ea conține enzime importante care ajută procesul digestiv, asigurându-se că organismul nostru primește vitaminele și nutrienții de care are nevoie.

Tags: , , , , , ,
Ți-ar putea plăcea