La „Balș” se așteaptă primele rezultate ale tratamentului inovator folosit în cazul lui Donald Trump

Așa cum a anunțat în premieră la Medika TV managerul Institutului Național de Boli Infecțioase “Matei Balș”, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la Balș au început deja studiile clinice pentru tratamentul experimental care i-a fost aplicat președintelui SUA, Donald Trump, în momentul în care acesta a fost infectat cu noul coronavirus.

Institutul Balș este singurul din Europa unde se derulează acest studiu, iar medicii așteaptă deja primele rezultate. În așteptarea primelor rezultate, dr. Adrian Marinescu, purtătorul de cuvânt al INBI „Matei Balș”, a vorbit, la Medika TV, despre eforturile care se fac în prezent pentru ca terapia cu anticorpi monoclonali să fie standardizată.

Se dorește ca în Statele Unite ale Americii această terapie să fie validată, cu toate aprobările necesare. Acest lucru înseamnă că va exista un medicament eficient la nivel național, pe care l-am putea utiliza și în România”, a explicat medicul infecționist Adrian Marinescu.

Specialistul a vorbit și despre tratamentul cu antiviralul Remdesivir, folosit pe scară largă la nivel internațional, dar care în țara noastră este administrat doar unor anumite categorii de pacienți, în baza unor protocoale clare, stabilite de Ministerul Sănătății.

Inițial medicamentul se administra doar cazurilor critice, internate la terapie intensivă. În prezent, categoriile de bolnavi care primesc Remdesivir s-au lărgit. „În SUA, orice categorie de pacienți primește Remdesivir. La noi, îl folosim doar în cazul pacienților critici și în cazul formelor medii când există situații clare că starea de sănătate a pacienților se va agrava”, a explicat dr. Adrian Marinescu.

Deși eficient pentru bolnavi, medicii infecționiști din România au atras atenția că țara noastră s-ar putea confrunta cu o criză de medicamente antivirale, folosite în prezent pentru tratarea bolnavilor infectați cu SARS-CoV-2. Mai multe amănunte puteți citi aici.

Tags: , , , , ,

Ți-ar putea plăcea

De interes